Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.pl
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Uprawa>Buraki cukrowe>

Cukier towarem deficytowym - ceny w sklepach eksplodowały. Czy plantatorzy buraków zarobią w tym roku więcej?

Obrazek

Z półek sklepowych w zastraszającym tempie znika cukier. Ceny białych kryształków szybują zaś w górę, także w sklepach internetowych. Choć lato to sezon na przetwory, tak duże zainteresowanie cukrem i jego brak w wielu sklepach oraz marketach wzbudza zdziwienie. Cukrownie zachęcają rolników do kontraktacji na nowy sezon kusząc wyższą ceną i obiecując wysokie ceny cukru na rynkach światowych, co ma się przełożyć na dalsze podwyżki cen za buraki. 

Bartłomiej CzekałaZuzanna Ćwiklińska21 lipca 2022, 08:01

Coraz więcej konsumentów skarży się, że w sklepach brakuje cukru. Choć część niedoborów popularnych sieciach dyskontów i marketów wynikać może z wewnętrznych problemów, ta odpowiedź nie wyczerpuje problemu.

Latem zazwyczaj kupujemy więcej cukru, ponieważ wykorzystujemy go do robienia przetworów na zimę. Korzystamy również z bogactwa owoców sezonowych, więc cukier trafia też do ciast i deserów, zarówno tych przygotowywanych w domu, jak i tych z cukierni. Cukiernikom bowiem również zdarza się robić zakupy w marketach, jeśli ceny są atrakcyjniejsze niż w hurtowniach.

“Ruski trolling” czy polska panika?

Jeszcze niedawno lider AgroUnii Michał Kołodziejczak informował w mediach społecznościowych o możliwych problemach z dostępnością cukru w sklepach oraz o przewidywanych podwyżkach cen.

— Cukru brakuje i on będzie drożeć. Za źle zorganizowany handel zapłacą wszyscy Polacy. Pół roku temu miałem informację o tym, że cukier w połowie 2022 r. zdrożeje - mówił Kołodziejczak.

Wówczas wiele osób nie dowierzało jego słowom. Bardzo szybko okazało się jednak, że Kołodziejczak miał rację: cukru zaczyna brakować. AgroUnia opublikowała na swoim facebookowym profilu wiadomość, z której wynikało, że w sklepach trudno o słodkie kryształy, a sieci nie mogą zamówić ich więcej, gdyż uniemożliwia to system.

Przedstawiciele rządu uznali, że informacje o niedoborach cukru to “rosyjski trolling internetowy”, mający na celu destabilizację polskiej gospodarki i wytworzenie nastroju paniki.

Dlaczego cukru brakuje w sklepach?

W czerwcu portal money.pl informował, że jeszcze w tym roku cukier zdrożeje. Okazuje się bowiem, że choć w Polsce wciąż produkuje się go dużo, coraz więcej rolników rezygnuje z uprawy buraków cukrowych z powodu rosnących kosztów i nieopłacalności produkcji. Choć producenci cukru starali się zaoferować swoim dostawcom jak najlepsze warunki, wielu z nich i tak nie zdecydowało się kontynuować uprawy buraków.

Mimo zawarcia większości umów kontraktacyjnych w ubiegłym roku, to wojna w Ukrainie i jej konsekwencje spowodowały, że wszystkie koncerny cukrownicze podniosły plantatorom ceny za buraki w sezonie 2022/23 i oferują lepsze warunki kontraktacji na sezon 2023/2024 zachęcając rolników do kontraktacji i zapewniając, że ceny cukru na rynkach światowych wzrosną. Ich zdaniem zapis o cenie zmiennej buraków cukrowych w tym wypadku będzie dla plantatorów korzystniejszy, ponieważ zapewni im wyższą cenę surowca przy finalnym rozliczeniu.

Gdy przeminie już sezon na przetwory i do sklepów trafi cukier z tegorocznych buraków, nie mamy co liczyć na obniżkę cen. Koszty produkcji muszą bowiem się zwrócić, a te poszły w górę bardzo znacznie. Z tego powodu konsumenci zapłacą za szczyptę słodyczy nawet o 40 proc. więcej!

Słodzić czy nie słodzić?

Informacje o braku cukru w sklepach, zgodnie z tym, co mówią politycy, wywołały falę wzmożonego zainteresowania tym towarem.

— W magazynach spółek państwowych cukru jest wystarczająco. To, co się dzieje w supermarketach, jest spowodowane fake newsami. Ludzie rzucili się więc do sklepów i wykupili zapasy — mówił w rozmowie z Onetem przewodniczący komisji rolnictwa i rozwoju wsi, poseł Robert Telus.

Zarówno rządzący, jak i przedstawiciele AgroUnii, apelują, by nie dać się porwać “białemu szaleństwu” i nie kupować cukru na zapas, gdy tylko pojawi się on na sklepowych półkach. Mimo wszystko słodkich kryształów ma bowiem wystarczyć i póki co Polsce nie grozi “kryzys cukrowy”, nawet jeśli będziemy musieli zapłacić więcej.

Jak przedstawiają się ceny cukru w sklepach?

Choć rząd, przedstawiciele AgroUnii i kierownicy sklepów apelują o zaprzestanie gromadzeniu zapasów cukru, to faktem jest, iż ceny cukru wzrosły w znacznym stopniu, a kupującym ciężko jest nie reagować na zaistniałe podwyżki. Według “Koszyka Cenowego” portalu dlahandlu.pl średnia cena cukru w sklepach to obecnie ponad 4 zł i rośnie zł. Rok temu było to 3,01 zł, a dwa lata temu 2, 66 zł. Dziś o cenach poniżej 3 zł możemy zapomnieć.

W popularnych sklepach spożywczych ceny detaliczne cukru prezentują się w następujący sposób:

Nazwa sklepu

Cena za kg cukru

Kaufland

3,59

Dino

3,22

Stokrotka

3,49

Intermarche

3,23

Spar

4,19

Aldi

3,23

Auchan

3,36

Biedronka

3,22

Carrefour

3,29

E. Leclerc

3,49

Lewiatan

4,99

Lidl

3,22

Netto

3,22

Polomarket

3,99

Żabka

5,20

 

oprac. zć, jk, bcz

Picture of the author
Autor Artykułu:Bartłomiej Czekała
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
Picture of the author
Autor Artykułu:Zuzanna Ćwiklińska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Ważne Tematy

Ważne Tematy