Domowe lody truskawkowe – przepis
Sezon truskawkowy już w pełni. Do tego pogoda dopisuje. Czas więc na pyszne lody truskawkowe. Ale tylko domowego wyrobu.
Kto z nas nie lubi lodów truskawkowych, szczególnie w ciepłe dni. Są orzeźwiające, ale słodkie. Jednak najzdrowsze są lody domowe. Bez chemii, bez konserwantów i innych szkodliwych dodatków. Sporządzane tylko z naturalnych składników, a nie z przemysłowych past, jak większość tzw. lodów tradycyjnych sprzedawanych w lodziarniach.
250 g serka mascarpone,
250 ml śmietanki 30%,
0,5 szklanki cukru pudru.
Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Podczas mrożenia co jakiś czas mieszać masę, aby lody zachowały puszystość.
Smacznego!
Przepis na domowe lody:
Składniki:
500 g truskawek,250 g serka mascarpone,
250 ml śmietanki 30%,
0,5 szklanki cukru pudru.
Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i zmiksować na gładką masę. Śmietanę ubić na sztywno, dosypać cukier puder. Stopniowo po łyżce dodawać serek mascarpone, a na końcu zmiksowane truskawki.Masę przelać do pojemnika z przykrywką i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika.
Podczas mrożenia co jakiś czas mieszać masę, aby lody zachowały puszystość.
Smacznego!
Przeczytaj również
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora