Czas dożynek to czas zabawy i świętowania. Odbywające się festyny i uroczystości dożynkowe związane są z imprezami plenerowymi, na których goszczą Koła Gospodyń Wiejskich (KGW), a także lokalni producenci rolni. Jakie obowiązki podatkowe obowiązują wystawców?
Od jakich kwot kasa fiskalna?
Zgodnie z przepisami, zwolnienie z obowiązku ewidencjonowania sprzedaży przy pomocy kasy fiskalnej, obowiązuje jeśli kwota sprzedaży na rzecz osób fizycznych nieprowadzących działalności gospodarczej i rolników ryczałtowych nie przekracza 20 000 zł rocznie. Jeśli podatnik przekroczy ten próg, musi zastosować kasę fiskalną, chyba że handluje usługami lub artykułami wyłączonymi ze zwolnienia od pierwszej sprzedaży. Sołectwa natomiast nie posiadają własnej osobowości prawnej jako jednostki pomocnicze gminy, nie są więc odrębnymi podatnikami. Zatem, limit 20 000 zł dotyczy całej gminy, nie zaś poszczególnych sołectw. Oznacza to przymus kontrolowania obrotu całkowitego w przypadku organizowania sprzedaży przez poszczególne sołectwa.
Czy alkohol należy ewidencjonować?
Sprawa ma się zupełnie inaczej, jeśli chodzi o sprzedaż alkoholu (także piwa domowego) – od pierwszej złotówki handlujący musi stosować kasę fiskalną. Limity żadne nie obowiązują w tym zakresie.
Przeczytaj także: Ceny warchlaków w sierpniu 2025. Ile kosztują duńskie i krajowe prosięta?
Jak korzystać z preferencyjnego limitu 20 000 zł?
Dolnośląska Izba Rolnicza rekomenduje następujące rozwiązania ułatwiające korzystanie ze wskazanego wyżej limitu:
- podczas dożynek warto korzystać ze sprzedaży przez odrębne jednostki z własnym numerem NIP, jak zarejestrowane KGW, stowarzyszenia i fundacje oraz inne podmioty niezależne do gminy.
Sprzedaż żywności podczas dożynek
Dolnośląska Izba Rolnicza uczula na inne ważne zasady podatkowe. Okazuje się, że bardzo istotny jest fakt wystąpienia serwowania potraw, czy postawienia stolików do ich spożywania:
- sprzedaż jedzenia, np. bigosu, zup, dań serwowanych w naczyniach do spożywania na miejscu jest objęta obowiązkiem ewidencjonowania za pomocą kasy fiskalnej od pierwszej sprzedaży,
- sprzedaż wyłącznie gotowych produktów na wynos (przetwory w słoikach, ciasta, chleb, wyroby cukiernicze) może być pojmowana jako sprzedaż obwoźna i dlatego korzystanie z limitu 20 000 zł jest jak najbardziej zgodne z prawem.
Źródło: Dolnośląska Izba Rolnicza
fot. envato elements
