Presja na ceny cukru. Co niepokoi francuskich rolników?
Producenci żywności w Unii Europejskiej (UE) coraz częściej korzystają z taniego importu cukru, za który nie muszą płacić ceł. Francja wyraziła już w Brukseli zaniepokojenie dużymi ilościami cukru trafiającymi do UE w ten sposób, o czym donosi magazyn rolniczy Boerderij.
Francja jest największym producentem cukru w UE. Rosnący import taniego cukru w ramach specjalnego systemu taryfowego, w ramach którego nie pobiera się ceł, jest cierniem w oku Francuzów. Zdaniem Francji wolumen ten jest obecnie tak duży, że wywiera dodatkową presję na ceny cukru w UE.
Import cukru z Brazylii rośnie. Jakie są liczby?
W ciągu pierwszych jedenastu miesięcy sezonu 2024/25 (do sierpnia 2025 r. włącznie) w ramach tego specjalnego porozumienia celnego do UE bezcłowo zaimportowano łącznie 470 000 ton cukru surowego i 135 000 ton cukru białego. Zdecydowana większość cukru – prawie 440 000 ton cukru surowego i prawie 60 000 ton cukru białego – pochodziła z Brazylii. Import cukru w ramach tego porozumienia celnego znacznie wzrósł w ostatnich latach. W sezonie 2020/21 bezcłowo zaim...
