Odporność na czynniki środowiska, to tylko jedna z cech poddanych niezależnej ocenie podczas rejestracji odmian oraz później, czyli w ramach porejestrowego doświadczalnictwa odmianowego.
U rzepaku ozimego w różnych seriach doświadczeń wykonywanych przez COBORU ocenia się:
- plonowanie;
- zawartość tłuszczu w nasionach;
- zawartość glukozy;
- stan roślin po zimie;
- wysokość roślin;
- odporność roślin na wyleganie;
- pochylenie łanu;
- termin początku kwitnienie;
- termin dojrzewania;
- stan rozwoju roślin przed zimą;
- procent roślin martwych po zimie;
- procent porażenia przez zgniliznę twardzikową;
- procent porażenia przez werticiliozę;
- procent porażenia przez choroby podstawy łodygi;
- odporność na suchą zgniliznę kapustnych;
- odporność na czerń krzyżowych.
Porównywarka odmian rzepaku
Cechy odmian można odnaleźć w publikacji COBORU pt. Lista opisowa odmian. Cechy ocenione w ramach PDO publikowane są także na stronach COBORU. Natomiast na stronie topagrar.pl w zakładce Finanse, a dalej pod linkiem porównywarki znajduje się wygodna porównywarka odmian roślin rolniczych, w tym rzepaku ozimego. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka jej elementów, aby nie wyciągać błędnych wniosków:
- porównanie najlepiej prowadzić w ramach tego samego typu badań – rejestrowe i porejestrowe obejmują inny okres, a warunki pogodowe były różne;
- dane w porównywarce pochodzące z badań PDO dotyczą następujących cech plonowania, plonowania w rejonach, zawartości tłuszczu, stanu roślin po zimie, terminu początku kwitnienia, terminu dojrzewania, wysokości roślin, pochylenia łanu, odporności na wyleganie, porażenia przez zgnilizna twardzikową, werticiliozę, suchą zgniliznę kapustnych, choroby podstawy łodygi, odporności na czerń krzyżowych;
- pozostałe dane odmian w porównywarce (zawartość glukozy, rozwój roślin przed zimą czy martwe rośliny po zimie) pochodzą z Listy Opisowej Odmian.
tcz
