Na X Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu jednym z kluczowych tematów była bioróżnorodność gleby i rola prawidłowego nawożenia w jej zachowaniu. Piotr Kotowski, ekspert z firmy Timac Agro podkreślał, że nie chodzi tylko o dostarczenie roślinom składników odżywczych, lecz także o dbanie o środowisko życia mikroorganizmów glebowych. Podczas spotkania rolnicy dowiedzieli się, jak optymalnie nawozić, aby wspierać mikoryzę, bakterie i grzyby w glebie, jednocześnie zwiększając efektywność produkcji.
Bioróżnorodność gleby – jak nawożenie może szkodzić i pomagać
- Jeżeli damy nawozu bardzo dużo i w niewłaściwym momencie, w niewłaściwej formie, to niestety możemy przyblokować funkcjonowanie gleby, właśnie tych mikroorganizmów - podkreślał Piotr Kotowski z Timac Agro.
Ekspert zwrócił uwagę, że łatwo rozpuszczalne formy fosforu mogą ograniczać współpracę roślin z grzybami mikoryzowymi, a nadmiar azotu lub niewłaściwie dobrane formy nawozów wpływają na zakwaszenie gleby i destrukcję mikroflory.
Od czego zacząć poprawę gleby?
- Zdecydowanie należy zacząć od badania gleby. Ocena struktury, granulometrii oraz podeszwy gleby jest kluczowa, żeby wiedzieć, jakie są potrzeby zarówno roślin, jak i mikroorganizmów - tłumaczył Piotr Kotowski.
Badanie mikroorganizmów jest możliwe, choć kosztowne, i wymaga interpretacji wyników pod kątem utrzymania natywnej flory bakteryjnej, grzybów i glonów. Ekspert podkreślił znaczenie napowietrzenia gleby, odpowiedniej struktury i techniki uprawy, które razem z właściwym nawożeniem stymulują życie glebowe.
Zobacz także: Czy formulacja decyduje o skuteczności środka ochrony roślin?
Bilansowanie składników - klucz do zdrowej gleby
- Poprawimy glebę, jeśli pamiętamy, że nawozy zawierające azot czy fosfor należy łączyć z wapniem, aby neutralizować zakwaszenie. Dobór odpowiednich składników i ich proporcji stymuluje życie mikroorganizmów i zapewnia lepsze funkcjonowanie gleby - mówił Piotr Kotowski.
Ekspert zaznaczył, że istotne jest także dopasowanie formy nawozu do warunków, np. formy amonowe lub amidowe, aby składniki trafiały do strefy korzeniowej w momencie największego zapotrzebowania roślin.
Nawożenie precyzyjne – korzyści dla roślin i środowiska
- Nie chodzi o to, żeby dawać nawozu z wyprzedzeniem i w nadmiarze, bo wtedy składniki mogą uciec z gleby lub zatruć środowisko. Trzeba je podawać precyzyjnie, w odpowiednim czasie i w odpowiedniej formie - podkreślał Piotr Kotowski.
Ekspert przypomniał, że dobre nawożenie wspiera mikoryzę, bakterie i grzyby, poprawia agregację gleby, zwiększa dostępność składników odżywczych i pozwala efektywnie wykorzystać zasoby, minimalizując straty i emisję do środowiska.
