Dlaczego mikroelementy są ważne w rolnictwie?
Mikroelementy są pierwiastkami, które są niezwykle ważne i potrzebne w rozwoju roślin. Odgrywają kluczową rolę w funkcjonowaniu enzymów, rozwoju korzeni, a ostatecznie wpływają na końcowy plon upraw.
Ich braki mogą prowadzić do:
- zmniejszonej odporności roślin na stres
- niższego potencjału plonowanie
- słabego pobierania innych składników pokarmowych
Gdzie braki napędzają popyt na mikroelementy?
Oczywiście mowa tutaj o krajach, w których rolnictwo, nie jest tak rozwinięte, jak w Europie. A właśnie mikroelementy są obecnie uznawane za niezbędne dla uzyskania wysokich plonów, jakości żywności oraz zrównoważenia gleby.
| Region | Uprawy podstawowe | Kluczowy mikroelement | Popularne mieszanki |
| Indie | Pszenica, ryż, trzcina cukrowa | siarka | 12-32-16 + Zn, 20-10-10 + S |
| Afryka Zachodnia | Kukurydza, kakao, maniok | Bor, siarka | 15-15-15 + B + S |
| Afryka Wschodnia | Kawa, herbata, warzywa | magnez | 20-10-10 + Zn, Mg |
