StoryEditor

Mamy mleko we krwi

Miałam 5 lat, gdy tata uczył mnie doić. Zawsze mnie interesowały krowy i maszyny. Zamierzam zostać na wsi – mówi Kinga Cholajda. Co zmieniła w gospodarstwie i jak dogaduje się z rodzicami? – czytaj w najnowszym wydaniu dodatku specjalnego "top bydło".
25.06.2020., 07:06h
Przyjechałam z Poznania bardzo późno w nocy. Weszłam do domu, ale usłyszałam krowę. Wiedziałam, że się cieli. Nie było czasu żeby się przebrać... sama wyciągnęłam cielaka – wspomina jedną z wielu takich historii Kinga Cholajda, młoda pasjonatka rolnictwa, która zawodowy rozwój łączy z pracą w rodzinnym gospodarstwie mlecznym, prowadzonym wraz z ojcem Andrzejem, mamą Anną, rodzeństwem Eliaszem i Moniką  oraz seniorem rodu – Kazimierzem Warszewskim.


Trochę z przekory

Niespełna rok temu skończyła studia na UP w Poznaniu. Tytuł inżyniera otrzymała po ukończeniu inżynierii rolniczej, magistra – na kierunku rolnictwo.
– Nikt nigdy nie namawiał mnie do pracy w gospodarstwie. Wręcz przeciwnie. Rodzice zawsze powtarzali, że to bardzo ciężka praca i każdy inny zawód stoi dla mnie otworem. Dostałam się na studia rolnicze, ale i fizjoterapię. Poszłam na rolnictwo – chyba trochę z przekory – śmieje się Kinga Cholajda. Podczas studiów trudno było jej usiedzieć w mieście. Myślami była na polu i w oborze. Z pomocą przyszła technika i system zarządzania stadem, który rolniczka wprowadziła do obory z ówczesną obsadą 120 krów, i nad którym cały ...
Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Marcin Jajor
Autor Artykułu:Marcin Jajor

redaktor działu top bydło i topagrar.pl, zootechnik, specjalista w zakresie hodowli bydła mlecznego i mięsnego

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 12:42