StoryEditor

Zdrożało pełne mleko w proszku

Sytuacja na międzynarodowych rynkach daje nadzieję na lepsze ceny skupu mleka.          
04.02.2015., 16:02h

Na pierwszej w lutym br. internetowej platformie handlowej koncernu mleczarskiego Fonterra (Global Dairy Trade) średni indeks  cen kontraktów terminowych na wszystkie produkty mleczarskie wzrósł o 9,4% w porównaniu do giełdy z 20 stycznia br.  Na taką tendencję wpłynęła niewielka podaż na ostatniej aukcji. Jest to spowodowane przede wszystkim sezonowo mniejszymi dostawami mleka na południowej półkuli. Ponadto Fonterra, jako główny sprzedawca zmniejszył ilość swoich  produktów mleczarskich, co jest uwarukowane suszą w Nowej Zelandii. Koncern na ostatniej aukcji sprzedał 28 tys. ton produktów mleczarskich, tj. o 11% mniej niż dwa tygodnie wcześniej i o 20% mniej niż na początku 2014 r. Na giełdzie Fonterry 3 lutego br. na  cenie najbardziej zyskało pełne mleko w proszku (PMP), za które płacono 2874 USD/t, tj. o 19,2% więcej niż aukcji poprzedniej (20 stycznia br.). W tym czasie cena odtłuszczonego mleka w proszku wzrosła o 6,7%, tj. do poziomu 2598 USD/t. W porównaniu do cen z przed roku jest to mniej o ok. 45%. Na pierwszej tegorocznej lutowej giełdzie Fonterry zdrożało także masło, z które płacono 3783 USD/t. Spadła natomiast cena sera Cheddar o 11,1%, tj. do poziomu 2636 USD/t. AgE (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 18:36