
Kawa towarzyszy ludzkości od niepamiętnych czasów, a różne źródła donoszą o jej odkryciu w Etiopii jeszcze przed naszą erą. Do Europy kawa trafiła w XVI wieku, ale rozpowszechniła się prawie sto lat później. Obecnie mała czarna jest napojem dla każdego, ale ostatnio ziarno kawowca drożeje w zastraszającym tempie.
Polskie zasługi
Za symboliczny moment poznania naparu kawowego przez naszych rodaków uznaje się datę bitwy pod Wiedniem (1683 r.), kiedy to Jan III Sobieski miał okazję skosztować tego aromatycznego, parzonego tureckim sposobem trunku. Legenda donosi, że w tym samym roku Jerzy Franciszek Kulczycki, korzystając ponoć z zapasów porzuconych przez Turków otwiera pierwszy kofehaus właśnie w stolicy Austrii. Od tego czasu napar kawy jest przyrządzany na różne sposoby, z cukrem i mlekiem lub bez dodatków, na starcie dnia, lub podczas popołudniowych spotkań, a zapach kawy towarzyszy już nam ciągle.
Zobacz także: Skąd UE importuje żywność? W TOP3 kraj stowarzyszony w Mercosur i Ukraina
Choć trzeba przyznać, że napojowi temu przypisano tyleż zdrowotnych zalet, co wręcz demonicznych cech. Ze względu na smolisty kolor nazywano naw...