Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Podatek cukrowy dobije polski przemysł cukrowniczy?

04.11.2019

Drukuj

Podatek cukrowy dobije polski przemysł cukrowniczy?

Pozostało 60% artykułu.
Więcej przeczytasz dzięki prenumeracie lub kupując dostęp.

Masz już prenumeratę lub dostęp?

Możesz już teraz kupić dostęp do wszystkich treści lub do wybranego artykułu

Kup dostęp Kup ten artykuł za 3,69 zł Kup ten artykuł za 0 złpo wyrażeniu zgód

r e k l a m a

– Z niepokojem obserwuję, że częstość występowania nadwagi i otyłości w Polsce stale wzrasta i dotyczy obecnie już ponad połowy dorosłych i jednej piątej dzieci. Nadwaga i otyłość stają się tym samym jednym z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych, którego skutki obejmują m.in. powikłania sercowo-naczyniowe, oddechowe, neurologiczne, żołądkowo-jelitowe i wątrobowe, endokrynologiczne, kostno-szkieletowe, nerkowe, a także konsekwencje psycho-społeczne oraz liczne nowotwory – napisał Jarosław Pinkas Konsultant Krajowy w dziedzinie Zdrowia Publicznego w stanowisku w sprawie podjęcia dyskusji na temat przyjęcia regulacji zmierzających do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych, w tym napojów.

J. Pinkas, który jest jednocześnie szefem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przypomniał, że badania wskazują, że słodzone napoje i przekąski są jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wzrost masy ciała, a wiele krajów podjęło już inicjatywy ustawodawcze, których celem jest ograniczenie spożycia cukru. Najczęściej jest to dodatkowe opodatkowanie dla produktów zawierających cukier. Na taki krok zdecydowała się: Estonia, Irlandia, Wielka Brytania, Węgry, Dania, Francja. Tymczasem w  Polsce wciąż nie ma regulacji, których celem byłoby ograniczenie dostępności do produktów zawierających duże ilości cukru. Dlatego J. Pinkas proponuje to zmienić. – Można osiągnąć ten cel wprowadzając np. „podatek” od cukru, tak aby jego struktura zachęcała do zmiany receptur przez producentów żywności. Ponadto pozyskane za pomocą takiego podatku środki pozwoliłyby na stworzenie nowego źródła budżetowego dla finansowania publicznego systemu ochrony zdrowia,  a w szczególności takich jego elementów jak promocja zdrowia i profilaktyka – napisał Jarosław Pinkas.

MRiRW i branża mówią "nie"

r e k l a m a

Ale inicjatywa, podległego ministerstwu zdrowia, J. Pinkasa może natrafić na ostry sprzeciw w samym rządzie. Resort rolnictwa jest bowiem takim pomysłom zdecydowanie przeciwny. – Nie wydaje mi się, że wprowadzanie podatku cukrowego było jakimś działaniem, które przyniesie efekt poza utrudnieniem dla producentów cukru, dla zakładów przetwarzających buraki. Budujmy świadomość konsumentów, świadomość żywienia, przekonujmy społeczeństwo do zdrowego stylu odżywiania i zdrowego stylu życia, a nie walczmy z cukrem. Cukier na świecie jest absolutnie potrzebny – tłumaczył na jednej z konferencji prasowych minister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski.

Podobne stanowisko zajmują firmy skupione w Związku Producentów Cukru. Przekonują one cukry są źródłem energii, która jest nam potrzebna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. To dzięki energii pochodzącej z cukrów nie jest ludziom zimno oraz mają siłę, żeby wykonywać codzienne obowiązki. Zdaniem ZPC zmęczenie i problemy z koncentracją mogą być sygnałem, że organizm domaga się cukru. – We wszystkim jest potrzebny umiar. Jeżeli nawet Państwo zjecie w nadmiarze produkty, które teraz są uważane za super ekologiczne, czyli zdrowe one też zaszkodzą. My na stronie Związku Producentów Cukru przekazujemy informacje i pokazujemy ten problem trochę inaczej. Pamiętam takie akcje, które mówiły, że masło jest złe, a lepsza jest margaryna. Teraz słyszę odwrotnie, że za wszystko odpowiada cukier – dodaje Krzysztof Kowa prezes Krajowej Spółki Cukrowej.   wk

Polecany artykuł

Wieś kontra miasto – 8 tys. euro kary za zapach krów...


Widziałeś już nasze video "Opolszczyzna: Czas na nawożenie azotem - jak wygląda rzepak po zimie?"?

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody