StoryEditor

Podatek cukrowy dobije polski przemysł cukrowniczy?

Jarosław Pinkas krajowy konsultant zdrowia publicznego i szef Sanepidu proponuje wprowadzenie specjalnego podatku od cukru, który ma zapobiec pladze otyłości. Ministerstwo rolnictwa i firmy cukrownicze są przeciwne.
04.11.2019., 14:11h
– Z niepokojem obserwuję, że częstość występowania nadwagi i otyłości w Polsce stale wzrasta i dotyczy obecnie już ponad połowy dorosłych i jednej piątej dzieci. Nadwaga i otyłość stają się tym samym jednym z najpowszechniej występujących problemów zdrowotnych, którego skutki obejmują m.in. powikłania sercowo-naczyniowe, oddechowe, neurologiczne, żołądkowo-jelitowe i wątrobowe, endokrynologiczne, kostno-szkieletowe, nerkowe, a także konsekwencje psycho-społeczne oraz liczne nowotwory – napisał Jarosław Pinkas Konsultant Krajowy w dziedzinie Zdrowia Publicznego w stanowisku w sprawie podjęcia dyskusji na temat przyjęcia regulacji zmierzających do ograniczenia spożycia produktów wysokosłodzonych, w tym napojów.

J. Pinkas, który jest jednocześnie szefem Państwowej Inspekcji Sanitarnej, przypomniał, że badania wskazują, że słodzone napoje i przekąski są jednym z głównych czynników odpowiedzialnych za wzrost masy ciała, a wiele krajów podjęło już inicjatywy ustawodawcze, których celem jest ograniczenie spożycia cukru. Najczęściej jest to dodatkowe opodatkowanie dla produktów zawierających cukier. Na taki krok zdecydowa...
Pozostało 69% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 14:00