StoryEditor

Wyższy podatek cukrowy. Producenci i plantatorzy buraków ostrzegają przed skutkami

Związek Producentów Cukru w Polsce oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego protestują w sprawie podniesienia tzw. podatku cukrowego. Jakie są postulaty i czy istnieją skuteczniejsze alternatywy dla podatku cukrowego?

01.09.2025., 09:30h

Podatek cukrowy

Związek Producentów Cukru w Polsce oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego w odniesieniu do projektu ustawy o zmianie ustawy o zdrowiu publicznym oraz niektórych innych ustaw (UD290), protestują w sprawie podniesienia tzw. podatku cukrowego.

Wskazali na konieczność wykonania rzetelnej analizy obecnych przepisów.

- Postulujemy o priorytetowe uszczelnienie istniejącego systemu podatkowego oraz przeprowadzenie dokładnej analizy wpływu obecnego podatku na zachowania konsumenckie przed rozpoczęciem dyskusji o jego podwyższeniu - czytamy w postulacie.

Pierwotne założenia, zakładały, że podatek cukrowy przyniesie około 2 do 3 mld rocznie wpływ Polsce. Wpływy te jednak były znacznie niższe i wynosiły:

  • w 2021 roku - 1,47 mld zł,
  • w 2022 roku 1,65 mld zł,
  • w 2023 roku 1,61 mld zł,
  • a w 2024 roku 1,49 mld zł.

Jak można więc przypuszczać, konsumenci nie zwracali aż tak bacznej uwagi na wzrosty cen napojów, podobny efekt miał miejsce w wielu innych krajach po wprowadzeniu podatków na wyroby zawierające cukier.

- Do tego najprawdopodobniej część mniejszych producentów zaprzestała działalności, ponieważ koszty mogły przewyższyć ich przychody. Na takie przypuszczenie mogą wskazywać oficjalne dane – na przestrzeni ostatnich lat po wprowadzeniu podatku liczba jego płatników sukcesywnie topnieje.

Podatek cukrowy nie rozwiąże problemu otyłości

Jak zauważa Związek Producentów Cukru w Polsce oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego, rozwiązania w podwyżce cen produktów zawierających cukier nie, rozwiąże problemu otyłości w społeczeństwie.

- Podatki od cukru ignorują złożoność otyłości, która jest schorzeniem wieloczynnikowym – związanym nie tylko z dietą, ale również stylem życia, poziomem socjoekonomicznym, wykształceniem, aktywnością fizyczną i genetyką. Nie można jej rozwiązać, koncentrując się na jednym składniku. Nadwaga powstaje w wyniku braku równowagi między spożytymi kaloriami a wydatkowaną energią i nie z jednego konkretnego produktu. Wyodrębnianie dodanych cukrów pomija fakt, że nieopodatkowane alternatywy - takie jak 100% sok owocowy mogą zawierać podobną zawartość cukru i kalorii jak opodatkowane napoje bezalkoholowe, co prowadzi do niezamierzonych efektów substytucyjnych. Co najważniejsze, cukier jest elementem zbilansowanej diety. Zdrowy styl życia nie jest definiowany przez wykluczenie konkretnych produktów spożywczych, ale przez całokształt wzorców żywieniowych, aktywności fizycznej oraz szerszego kontekstu behawioralnego i społeczno-ekonomicznego. Stygmatyzowanie poszczególnych składników odżywczych grozi podważeniem zaufania społecznego i odwróceniem uwagi od rzeczywistych, zrównoważonych rozwiązań - argmunetują w piśmie. 

Zobacz także: Kampania cukrownicza 2025/2026. Jak będzie wyglądał odbiór buraków w Glinojecku?

Co zamiast podatku cukrowego?

Co w takim razie zamiast podatku cukrowego? Związek Producentów Cukru w Polsce oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego uważają, że istnieją skuteczniejsze alternatywy, które mogą zachęcić do zdrowego stylu życia.

Należą do nich:

  • czytelne etykiety z przodu opakowania, 
  • edukacja żywieniowa i kampanie uświadamiające;
  • wsparcie dla aktywności fizycznej i holistycznych inicjatyw promujących zdrowie.

Krajowa branża cukrownicza

Niestety zwiększenie opodatkowania może doprowadzić do mniejszej konkurencyjności polskiej branży cukrowniczej i spożywczej na tle innych krajów należących do Unii Europejskiej, gdzie takich obciążeń nie ma. 

- Jako producenci cukru i plantatorzy buraka cukrowego w pełni popieramy cel ograniczenia chorób związanych z niewłaściwą dietą. Jesteśmy jednak głęboko przekonani, że reakcje polityczne muszą być oparte na dowodach, proporcjonalne i sprawiedliwe. Wyodrębnianie cukru lub jakiegokolwiek innego pojedynczego składnika nadmiernie upraszcza pierwotne przyczyny chorób związanych z otyłością i odwraca uwagę od bardziej skutecznych, kompleksowych podejść do zdrowia publicznego - argumentują w swoim piśmie. 

W związku z tym Związek Producentów Cukru w Polsce oraz Krajowy Związek Plantatorów Buraka Cukrowego protestują przeciwko projektowanym przepisom, których celem jest zwiększenie podatku cukrowego.

image

Ceny cukru w Polsce. Jakie stawki płacą handlowcy i przetwórcy?

Patrycja Bernat

Źródło: KZPBC

Fot: Katarzyna Sierszeńska

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 19:20