Które substancje mają zostać wycofane?
Polski Związek Producentów Roślin Zbożowych alarmuje, że Unia Europejska opublikowała wykaz substancji czynnych, które zamierza wycofać ze stosowania w zaprawach nasiennych. Jest ich 5:
- difekonazol występujący w 17 zaprawach;
- fludioksolin występujący w 51 zaprawach;
- fluopikolid występujący w 1 zaprawie;
- metalaksyl występujący w 1 zaprawie;
- tebukonazol występujący w 25 zaprawach.
Zdaniem PZPRZ, wycofanie ww. substancji czynnych, doprowadzi do potężnej redukcji zapraw nasiennych, których składnik stanowiły.
W ocenie PZPRZ z rynku zniknie:
- 93% zapraw jęczmienia ozimego;
- 92% zapraw owsa;
- 90% zapraw pszenicy jarej;
- 86% zapraw pszenżyta ozimego;
- 85% zapraw pszenicy ozimej;
- 85% zapraw żyta ozimego;
- 84% zapraw jęczmienia jarego.
Jak wynika z kalkulacji PZPRZ, po wprowadzenie planowanej redukcji substancji czynnych występujących w zaprawach nasiennych na rynku pozostanie:
- 13 zapraw fungicydowych pszenicy ozimej;
- 10 zapraw fungicydowych pszenżyta ozimego;
- 5 zapraw fungicydowych jęczmienia ozimego;
- 6 zapraw fungicydowych żyta ozimego.
Zobacz także: Glifosat i boskalid: KE musi ponownie rozpatrzyć przedłużenie zezwoleń na pestycydy
– Najgorsza sytuacja może w pszenżycie jarym, gdzie jest 13 zapraw, a po ewentualnej redukcji nie będzie żadnej zaprawy nasiennej. Podobna sytuacja będzie w życie jarym, gdzie zarejestrowanych jest 21 zapraw nasiennych, a pozostanie tylko 1 – czytamy w komunikacie PZPRZ.
Fuzariozy i zgorzele
PZPRZ wskazuje również, zwalczanie których chorób będzie utrudnione po możliwym wycofaniu substancji czynnych zapraw nasiennych:
- brak zapraw do zwalczania fuzaryjnej zgorzeli siewek jęczemienia;
- brak zapraw do zwalczania głowni zwartej jęczmienia;
- brak zapraw do zwalczania plamistości oczkowej pszenicy ozimej;
- ograniczona dostępność zapraw do zwalczania zgorzeli siewek w jęczmieniu jarym;
- ograniczona dostępność zapraw do zwalczania plamistości oczkowej;
- brak zapraw do ochrony przed fuzaryjną zgorzelą siewek w pszenicy jarej;
- brak zapraw do ochrony przed ostrą plamistością oczkową w pszenicy jarej;
- brak zapraw do ochrony przed śniecią karłową w pszenicy jarej.
Dzięki zaprawianiu nasion rolnicy ograniczają zużycie nalistnych fungicydów i skutecznie chronią rośliny przed chorobami. Zaprawianie nasion jest rekomendowane zarówno w Integrowanej Ochronie, jak i Produkcji Roślin.
Na terenie UE, czyli również w Polsce, funkcjonuje Europejski System Jakości Zaprawiania Nasion (ESTA), nad którym sprawuje pieczę Polska Izba Nasienna (PIN) wraz z Polskim Centrum Akredytacji (PCA).
– System ESTA zapewnia profesjonalne zaprawianie nasion i gwarantuje równomierne dawkowanie zaprawy oraz zapewnia brak pylenia zaprawionych nasion, co umożliwia obniżenie normy wysiewu i pozwala na redukcję kosztów produkcji roślinnej – podsumowuje PZPRZ.
Oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. PZPRZ
Fot: Marek Kalinowski
