Brazylia - substancje zakazane w UE
Statystyki pokazują, że około 100 substancji czynnych dopuszczonych w Brazylii jest całkowicie zakazanych w Unii Europejskiej. To aż 30% ogólnej listy wykorzystywanych tam środków. Różnice wynikają zarówno z innych norm ochrony środowiska, jak i odmiennych zasad dopuszczania do obrotu.
Najczęściej używaną substancją pozostaje glifosat, klasyfikowany przez IARC jako „prawdopodobnie rakotwórczy”. O ile w UE obowiązują limitujące przepisy dotyczące dawek rocznych i zakaz desykacji przed zbiorem, o tyle w Brazylii glifosat stosuje się częściej i w wyższych dawkach.
Więcej o tym pisaliśmy TUTAJ: Ile ŚOR zużywa rolnik w UE, a ile w krajach Mercosur?
Dlaczego zużycie glifosatu w Brazylii jest tak wysokie?
To efekt przede wszystkim specyfiki tamtejszego rolnictwa:
- uprawy prowadzone są w dwóch cyklach w roku (np. soja → kukurydza), dominuje system bezorkowy (no-till), wymagający cyklicznego niszczenia zachwaszczenia, desykacja przed zbiorem jest wciąż powszechną praktyką, jednorazowe dawki glifosatu wynoszą 1,5–2 kg/ha, podczas gdy w UE w ciągu roku nie można przekroczyć 1,44 kg/ha - tłumaczy Arkadiusz Zalewski.
L imity pozostałości nawet 5 000 razy wyższe niż w UE
Zestawienie przykładowych MRL-i (Maximum Residue Limits) ujawnia gigantyczne różnice między Unią Europejską a Brazylią.
Glifosat – woda pitna
- UE: 0,1 mg/kg
- Brazylia: 500 mg/kg
Chlorotalonil zakazany w UE – soja
- UE: 0,01 mg/kg
- Brazylia: 0,5 mg/kg
Karbaryl (zakazany w UE) – jabłka
- UE: 0,01 mg/kg
- Brazylia: 0,2 mg/kg
Atrazyna zakazana w UE – kukurydza
- UE: 0,05 mg/kg
- Brazylia: 0,25 mg/kg
Malation – fasola
- UE: 0,02 mg/kg
- Brazylia: 8 mg/kg
Patrycja Bernat
na podst. Arkadiusz Zalewski
Fot: Jan Józefowicz
