Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Bayer wspiera innowacje w rolnictwie

06.12.2017

Drukuj

Bayer wspiera innowacje w rolnictwie

Artykuł dostępny

Tymi słowami rozpoczęła konferencję prasową Iwona Krych-Stec – szef Customer Marketing Poland/Baltics Bayer Crop Science. Podkreślała, że przed sektorem rolniczym stoi wiele wyzwań i będzie trzeba szukać nowych rozwiązań i innowacji.

r e k l a m a



– Nasz firma inwestuje w badania i rozwój. Prowadzimy działania globalne, taki jak np. AgroBioTop czy Youth Agriculture Summit, ale także na poziomie lokalnym. Jedną z takich inicjatyw jest program „Grunt to bezpieczeństwo” – podkreślała Iwona Krych-Stec.

Po raz pierwszy wręczono nagrodę AgroBioTop. Służy ona wyróżnianiu aktywnych zawodowo młodych uczonych, których uznane dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wnoszą̨ wybitny wkład w rozwój rolnictwa. To coroczna indywidualna nagroda pieniężna, przyznawana przez niezależną kapitułę, powołaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Wysokość nagrody to 5 000 euro. Sponsorem wyłącznym jest firma Bayer. 
W tym roku otrzymała ją dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z IOR–PIB w Poznaniu za opracowanie i wdrożenie do praktyki nowych metod diagnostycznych wykrywania i identyfikacji w warunkach szklarnianych i polowych różnych gatunków wirusów roślin – mówił prof. Tomasz Twardowski z Państwowej Akademii Nauk w Poznaniu.

Opracowanie czułej, prostej i szybkiej metody wykrywania bardzo zróżnicowanych populacji wirusów, atakujących m.in. pomidory, ziemniaki, cukinie czy ogórki, pozwala na wczesne wykrywanie patogenów i podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych.

– Przyznanie tej nagrody otwiera nowy rozdział. Innowacje odgrywają kluczową rolę: wspierają rolników w stawianiu czoła wyzwaniom, a znaczenie nauki jest tu kluczowe. Rolnictwo nowoczesne i zrównoważone: na tym koncentruje się Bayer. Chcemy doprowadzić do większej transparentności produktów wprowadzanych na rynek – mówił Matthew Frost, szef Bayer Crop Science w Polsce i państwach bałtyckich.

Podczas konferencji prasowej odbyła się także debata, podczas której dr Jerzy Próchnicki – Dyrektor Działu Rozwoju i Rejestracji w firmie Bayer podkreślał, że innowacje są podstawą opłacalnej, bezpiecznej i zrównoważonej produkcji.

– W 2017 r. w stacji badawczej firmy Bayer przeprowadziliśmy ponad 480 doświadczeń z ś.o.r. a 122 doświadczenia zleciliśmy zewnętrznym certyfikowanym stacjom badawczym. Mamy 67 doświadczeń hodowlanych z odmianami rzepaku ozimego i jarego – około 29 tys. poletek – wyliczał dr Próchnicki.

Firma Bayer wspiera także młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju przez wspieranie takich projektów, jak chociażby Youth Agriculture Summit, który w tym roku odbył się w Brukseli pod hasłem „Wykarmić głodną planetę”. To globalny szczyt, który zgromadził 100 młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Celem ich obrad było znalezienie odpowiedzi na  wyzwania stojące przed ludzkością. Najpoważniejsze dotyczy zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla wciąż rosnącej populacji. Polskę reprezentowali: Łukasz Czech - student i rolnik spod Lublina oraz Katarzyna Kostrubiec – licealistka z Gorzowa Wielkopolskiego. Ich aplikacje wybrano spośród 1200 prac z 95 krajów. 

Read more in the premium version

article icon

Rynek zbóż: raczej bez dobrych wiadomości

Order a premium version

Galeria zdjęć

Konferencja prasowa firmy Bayer
Iwona Krych-Stec z firmy Bayer
Prof. dr hab. Tomasz Twardowski z PAN w Poznaniu
Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z IOR-PIB w Poznaniu
Dr Michał Krysiak z firmy Bayer i Łukasz Czech
Dr Jerzy Próchnicki z firmy Bayer

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii