Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Bayer wspiera innowacje w rolnictwie

06.12.2017

Drukuj

Bayer wspiera innowacje w rolnictwie

Artykuł dostępny

Tymi słowami rozpoczęła konferencję prasową Iwona Krych-Stec – szef Customer Marketing Poland/Baltics Bayer Crop Science. Podkreślała, że przed sektorem rolniczym stoi wiele wyzwań i będzie trzeba szukać nowych rozwiązań i innowacji.

r e k l a m a

– Nasz firma inwestuje w badania i rozwój. Prowadzimy działania globalne, taki jak np. AgroBioTop czy Youth Agriculture Summit, ale także na poziomie lokalnym. Jedną z takich inicjatyw jest program „Grunt to bezpieczeństwo” – podkreślała Iwona Krych-Stec.

Po raz pierwszy wręczono nagrodę AgroBioTop. Służy ona wyróżnianiu aktywnych zawodowo młodych uczonych, których uznane dokonania z zakresu biotechnologii przyczyniły się do rozwoju nauk rolniczych i wnoszą̨ wybitny wkład w rozwój rolnictwa. To coroczna indywidualna nagroda pieniężna, przyznawana przez niezależną kapitułę, powołaną przez Komitet Biotechnologii Polskiej Akademii Nauk. Wysokość nagrody to 5 000 euro. Sponsorem wyłącznym jest firma Bayer. 
W tym roku otrzymała ją dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z IOR–PIB w Poznaniu za opracowanie i wdrożenie do praktyki nowych metod diagnostycznych wykrywania i identyfikacji w warunkach szklarnianych i polowych różnych gatunków wirusów roślin – mówił prof. Tomasz Twardowski z Państwowej Akademii Nauk w Poznaniu.

Polecany artykuł

Nowa trójca zaprawowa od Bayera

Opracowanie czułej, prostej i szybkiej metody wykrywania bardzo zróżnicowanych populacji wirusów, atakujących m.in. pomidory, ziemniaki, cukinie czy ogórki, pozwala na wczesne wykrywanie patogenów i podjęcie odpowiednich działań zapobiegawczych.

– Przyznanie tej nagrody otwiera nowy rozdział. Innowacje odgrywają kluczową rolę: wspierają rolników w stawianiu czoła wyzwaniom, a znaczenie nauki jest tu kluczowe. Rolnictwo nowoczesne i zrównoważone: na tym koncentruje się Bayer. Chcemy doprowadzić do większej transparentności produktów wprowadzanych na rynek – mówił Matthew Frost, szef Bayer Crop Science w Polsce i państwach bałtyckich.

Podczas konferencji prasowej odbyła się także debata, podczas której dr Jerzy Próchnicki – Dyrektor Działu Rozwoju i Rejestracji w firmie Bayer podkreślał, że innowacje są podstawą opłacalnej, bezpiecznej i zrównoważonej produkcji.

– W 2017 r. w stacji badawczej firmy Bayer przeprowadziliśmy ponad 480 doświadczeń z ś.o.r. a 122 doświadczenia zleciliśmy zewnętrznym certyfikowanym stacjom badawczym. Mamy 67 doświadczeń hodowlanych z odmianami rzepaku ozimego i jarego – około 29 tys. poletek – wyliczał dr Próchnicki.

Firma Bayer wspiera także młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju przez wspieranie takich projektów, jak chociażby Youth Agriculture Summit, który w tym roku odbył się w Brukseli pod hasłem „Wykarmić głodną planetę”. To globalny szczyt, który zgromadził 100 młodych wizjonerów rolnictwa i zrównoważonego rozwoju. Celem ich obrad było znalezienie odpowiedzi na  wyzwania stojące przed ludzkością. Najpoważniejsze dotyczy zapewnienia odpowiedniej ilości i jakości żywności dla wciąż rosnącej populacji. Polskę reprezentowali: Łukasz Czech - student i rolnik spod Lublina oraz Katarzyna Kostrubiec – licealistka z Gorzowa Wielkopolskiego. Ich aplikacje wybrano spośród 1200 prac z 95 krajów. 

Polecane dla Ciebie:

article icon

Mały krajowy handel zbożami, rusza eksport

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

Galeria zdjęć

Konferencja prasowa firmy Bayer
Iwona Krych-Stec z firmy Bayer
Prof. dr hab. Tomasz Twardowski z PAN w Poznaniu
Dr hab. Beata Hasiów-Jaroszewska z IOR-PIB w Poznaniu
Dr Michał Krysiak z firmy Bayer i Łukasz Czech
Dr Jerzy Próchnicki z firmy Bayer

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody