StoryEditor

Tani cukier z Australii zaleje unijny rynek?

  Plantatorzy buraków cukrowych oraz producenci cukru apelują do Unii Europejskiej o nie przyznawanie australijskiemu cukrowi żadnego dodatkowego dostępu do unijnego rynku. Branża zwraca uwagę, że tani cukier trzcinowy z Australii jest wytwarzany niezgodnie z zasadami zrównoważonej produkcji.
19.10.2022., 11:10h

Trzy organizacje branżowe Międzynarodowa Konfederacja Europejskich Plantatorów Buraka (CIBE),  Europejskie Stowarzyszenie Producentów Cukru (CEFS) oraz Europejska Federacja Związków Zawodowych w Żywności, Rolnictwie i Turystyce (EFFAT) zwróciły się do rządu Republiki Czeskiej sprawującego Prezydencję w UE z apelem o twarde stanowisko w sprawie dostępu australijskiego cukru do unijnego rynku.

Trudna sytuacja po zakończeniu kwotowania

Organizacje zwróciły uwagę, że sektor buraków cukrowych w UE od czasu zakończenia kwotowania produkcji cukru boryka się ze skutkami bezprecedensowego i długotrwałego spadku cen, który doprowadził do zamknięcia 15 cukrowni i utraty wielu miejsc pracy. Teraz rosnące koszty energii i innych nakładów wywierają dalszą presję na sektor.

Tymczasem produkcja cukru z buraków w UE jest działalnością zarówno rolniczą, jak i przemysłową. Utrzymuje setki tysięcy rodzin na zagrożonych obszarach wiejskich w całej UE. Sektor cukru w UE jest znaczącym interesariuszem unijnej biogospodarki, ponieważ zapewnia zrównoważone surowce dla bioprzemysłu w UE, a utrzymanie dostępności cennej biomasy będzie miało kluczowe znaczenie w oblicz...

Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 00:46