StoryEditor

XVII Dzień Pola 2019 Krajowej Spółki Cukrowej

Już po raz 17. Krajowa Spółka Cukrowa „Polski Cukier” S.A. zorganizowała branżowe Dni Pola. Tym razem odbyły się one 27.06 2019 r. w miejscowości Stare Pole, w rejonie Cukrowni Malbork, w gospodarstwie Wiesława Szpury. Imprezę współorganizował Pomorski Ośrodek Doradztwa Rolniczego Oddział w Starym Polu.
28.06.2019., 14:06h
W Dniach Pola KSC, uczestniczyło blisko 2000 osób, a jednym ze szczególnych gości był Jan Krzysztof Ardanowski, Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wśród gości honorowych znaleźli się ponadto władze i pracownicy Spółki, przedstawiciele władz rządowych i samorządowych, organizacji związkowych, pracownicy naukowi oraz przedstawiciele firm związanych z branżą rolniczą. Liczną grupą gości byli też plantatorzy buraka cukrowego. Oficjalnego otwarcia imprezy dokonał Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu KSC S.A., który powitał  rolników słowami: „Bardzo cieszy mnie fakt, że od wielu lat spotykamy się z naszymi plantatorami na Dniu Pola. Dziękuję im za dobrą wieloletnią współpracę”. Z kolei Krzysztof Nykiel, Prezes Zarządu Głównego KZPBC, podkreslił trudny rok dla plantatorów ze względu m.in. na suszę i, po zniesieniu kwotowania, nowe warunki kontraktacji korzeni braków cukrowych.

Nowe odmiany buraka cukrowego
Na spotkaniu swoje oferty rynkowe, w tym nowości z 2019 r. przedstawili m.in. hodowcy odmian buraka cukrowego. W tej grupie znalazły się m.in. odmiany:
  • Jantar z KHBC, odmiana typu N, z genem odporności na rizomanię, o wysokim plonie korzeni i plonie technologicznym cukru i niskiej zawartości melasotworów,
  • Opoka (N-C), Bielik (N), Coati (N; N-P) i Moringa (N; N-C) z hodowli SesVan derHave. Opoka i Moringa wyróżniają się min. podwyższoną odpornością na chwościka, mączniaka prawdziwego i pleśnie typu Aphanomyces. Dobrze oleruje też okresowy niedobór wody. Tolerancję na stres wodny wykazuje także odmiana Coati
  • Everest z firmy Maribo. Ma gen odporności na rizomanię (Rh), chwościka (Cr) i mątwika burakowego (N). Tomodmiana typu normalnego, wyróżnia się m.in. czystością korzeni podczas zbioru
  • Klara z WHBC, z genem odporności na wirus rizomanii. Reprezentuje typ normano-cukrowy (N-Z). Korzenie ma gładkie, polecana do zbioru średnio-późnego.
  • Fronta, Valzer i Vinnare z firmy Hilleshög. Pierwsza to odmiana diploidalna, w typie normalno-cukrowym, z genami odporności na rizomanię i wysoką tolerancją na mątwika burakowego. Valzer także diploidalna, typu normalno-cukrowego, z odpornością na rizomanię i chwościka
  • Eliska (2018) z firmy KWS. Charakteryzuje się m.in. wysokim plonem technologicznym cukru. Zalecana jest do uprawy na plantacjach zagrożonych mątwikiem
  • BTS 1125 N z hodowli Betaseed. Odmiana o wysokiej odporności na mątwika
  • FD Drift, FD Rapid i FD Benji z hodowli Florimond-Despraz. Dwie pierwsze są typu normalnego, z tolerancją na rizomanię, trzecia, także typu N, z tolerancja na rizomanię i mątwika.
Wsparcie plantacji buraka cukrowego
Aby osiągać optymalne efekty z uprawy, plantacje buraka cukrowego wymagają wsparcia zarówno pod kątem ochrony fungicydowej, herbicydowej czy zasilania składnikami pokarmowymi. Również w tych działach, kt pojawiły się na Dniach Pola nowości w ofercie branżowych firm.
Do zaprawiania nasion buraka cukrowego firma Syngenta poleca swój nowy produkt, zaprawę Vibrance SB. Zawiera ona trzy s.cz. w tym nowy związek – sedaksan oraz fludioksonil i metalaksyl-M. Zdaniem ekspertów firmy, środek zapobiega zgniliźnie korzeni, rizoktoniozie i czarnej nóżce.
Syngenta na spotkaniu plenerowym promowała także swoją nowość w ofercie – fungicyd Amistar Gold 250 SC. Jego s. cz. to difenokonazol i aoksystrobina. Produkt zarejestrowany jest do ochrony plantacji buraka przed chwościkiem, mączniakiem prawdziwym, rdzą oraz plamistością liści. Preparat należy stosować zapobiegawczo lub bezpośrednio po zauważeniu pierwszych objawów chorób, od fazy zakrycia międzyrzędzi do końca rozwoju korzeni. Karencja środka wynosi 35 dni.

Do ochrony upraw przed chwastami firma BASF oferuje plantatorom m.in. herbicyd Tanaris, który zawiera nową s.cz. dimetanamid-P (acetamid, 333 g/l) oraz chinomerak (167 g/l). Środek pobierany jest przez korzenie i liście chwastów. Należy go stosować przed i po ich wschodach, do fazy dwóch ich liści w dawce 1,5 l/ha (powschodowo w dawkach dzielonych 03 i 2 x po 0,6 l/ha).

Do zwalczania przędziorka chmielowca firma Sumi Agro poleca z kolei insektycyd Ortus w dawce 1,5–1,8 l/ha. Środek należy zastosować bezpośrednio po zaobserwowaniu szkodnika od fazy zakrycia międzyrzędzi do końca wzrostu korzeni. Jego okres karencji wynosi 28 dni.

Wsparciem nawozowym upraw buraka cukrowego może być m.in. dolistny nawóz makro- i mikroelementowy FertiNA firmy Vigor. Produkt zawiera po 20% NPK oraz siarkę (2,1%) i magnez (0,5%). Z grupy mikroelementów: B, Cu (chelat), Fe (chelat), Mn (chelat), Mo i Zn (chelat). Między innymi w burakach nawóz zalecany jest do stosowania w trzech terminach. Pierwszy w fazie 4–6 liści, drugi w fazie intensywnego wzrostu oraz przed zwarciem międzyrzędzi. We wszystkich dawka wynosi 3–4 kg/ha.

Do siewu nasion buraka firma Grimme polecała natomiast dwa nowe punktowe siewnik Matrix 1200 i Matrix 1800 (18-rzędowy). Pierwszy, 12-rzędowy pozwala po zasypaniu zbiorników (1,5 j.s.) wysiać jednorazowo 27 ha. Maszyna może pracować na klasycznie uprawionym polu oraz wysiewać nasiona w mulcz.

Wzorowy plantator
Dnia Pola 2019 KSC były też okazją do wręczenia nagród w ramach konkursu „Wzorowy Plantator Buraka Cukrowego”. W tym roku wyróżnieniami uhonorowano:
  • Pawła Workowskiego z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Dobrzelin,
  • Mateusza Mironia z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Kluczewo,
  • Michała Aftykę z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Krasnystaw,
  • Kazimierza Milcarka z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Kruszwica,
  • Jacka Konefała z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Malbork,
  • Artura Wnuka z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Nakło,
  • Marylę i Adama Bachtów z rejonu kontraktacyjnego Cukrowni Werbkowice.
Wyniki produkcyjne
Cukrownia Malbork przerabia obecnie ponad 7.000 t buraków na dobę. W 138 kampanii 2018/2019 wyprodukowała ponad 106.000 t cukru, zatrudniając 170 osób i współpracując z 850 plantatorami. Średni plon buraków w rejonie kontraktacyjnym cukrowni wyniósł ponad 75 t/ha.
KSC S.A. jest największym w Polsce i ósmym producentem cukru w Europie. W skład koncernu wchodzi 7 cukrowni (Dobrzelin, Kluczewo, Krasnystaw, Kruszwica, Malbork, Nakło, Werbkowice) oraz zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego „Polskie Przetwory” we Włocławku. 16 stycznia 2019 r. Krajowa Spółka Cukrowa S.A. zakończyła kampanię cukrowniczą 2018/2019. Spółka skupiła prawie 6 milionów t buraków cukrowych i wyprodukowała ponad 910 tys. t cukru. Jest to najlepszy wynik w historii firmy. W 2018 r. buraki cukrowe uprawiane były na areale ponad 100 tys. hektarów, przez 15 tys. plantatorów.
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 16:00