StoryEditor

Rola witamin A,D i E

Co powinniśmy wiedzieć o znaczeniu najważniejszych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach – tłumaczy prof. Zygmunt M. Kowalski (uzupełnienie artykułu z lutowego wydania dodatku specjalnego "top bydło" dostępnego z wydaniem "top agrar Polska").
24.01.2014., 14:01h

Podstawowymi funkcjami witaminy A jest udział w procesach widzenia oraz wzroście komórek nabłonka. Jej niedobór powoduje tzw. „kurzą ślepotę”, czyli zaburzenia w widzeniu o zmroku. Niedobory witaminy A powodują degenerację komórek nabłonkowych organów układu oddechowego, pokarmowego, moczowego i rozrodczego. „Zniszczony” nabłonek nie stanowi bariery dla bakterii czy wirusów. Witamina A jest istotna dla wzrostu, płodności i odporności zwierząt. Między innymi stymuluje wytwarzanie przeciwciał. Bierze udział w syntezie hormonów steroidowych, a przez to wpływa na funkcje rozrodcze. U krów groźne są niedobory witaminy A w okresie późnej ciąży. Mogą powodować poronienia, zatrzymywanie łożyska oraz zmniejszenie masy urodzeniowej cieląt. Cielęta rodzą się słabsze, często martwe. W przypadku niedoboru witaminy A w początku ciąży zapłodnione komórki jajowe trudniej implantują się w błonie śluzowej macicy. Źle odżywiony embrion zamiera lub ulega deformacji.


Witamina A łatwo ulega utlenianiu, np. w czasie jełczenia tłuszczów. Szacuje się, że co miesiąc „tracone” jest około 10% aktywności witaminy A. Jest wrażliwa na działanie świa...

Pozostało 91% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
16. październik 2024 00:56