StoryEditor

Potrawka z kaczki

Choć mięso kaczki jest nieco bardziej tłuste w stosunku do innych mięs drobiowych to jej walory smakowe i źródło witamin stawiają ją wysoko w tabeli mięs.
22.07.2015., 15:07h

Potrawka z kaczki to świetny sposób na wykorzystanie podrobów. 

SKŁADNIKI:

1,5 kg serc i żołądków. 

1 czerwona papryka,

2 pory,

120 ml  wina czerwonego.

3 łyżki sosu sojowego. 

1 łyżka octu winnego,

5 łyżek miodu.

1,5 łyżki kartoflanki.

1mała papryka chili.

 

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Oczyszczone podroby pokroić w paseczki.

Do miski wlać białe wino, ocet winny, sos sojowy i miód. Dodać mąkę ziemniaczaną i posiekaną drobno paprykę chilli. Wszystko dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Pokrojone podroby włożyć do marynaty i odstawić na ok. 2 godz. w chłodne miejsce. Następnie przełożyć do rondla podlać ok. 150 ml wody i dusić ok. 20 min.

Dodać pokrojone w talarki por, dusić na małym ogniu, aż wszystko będzie miękkie. Podawać z ryżem.

Przepis przygotowała pani Ewa Zamachowska

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 06:41