Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium
Strona główna>Artykuły>Świnie>Organizacja produkcji świń>

Nowe trendy w europejskiej produkcji świń

Obrazek

Produkcja w warunkach dobrostanu, ograniczanie zużycia antybiotyków, rezygnacja z tlenku cynku to tylko niektóre wyzwania, przed jakimi stoją dziś producenci świń.

Paulina Janusz-Twardowska1 czerwca 2018, 09:36

Specjaliści z kraju i zza granicy pojawili się na konferencji organizowanej dla producentów świń przez firmę Etos z Goliny k. Jarocina. Uczestnicy tego kameralnego spotkania mogli posłuchać o najnowszych trendach w hodowli oraz produkcji, w tym o wykorzystywanych w żywieniu dodatkach oraz surowcach. Nie obyło się też bez porad weterynaryjnych odnośnie do najczęściej w ostatnim czasie pojawiających się problemów zdrowotnych w chlewniach.

Jak mówił właściciel firmy Etos – Czesław Szymendera, w nowoczesnej produkcji świń bardzo ważne jest wykorzystywanie i wdrażanie innowacji na każdym odcinku chowu, w tym w żywieniu zwierząt. Jego zdaniem ścisła współpraca między właścicielami ferm a obsługującymi je doradcami oraz lekarzami weterynarii jest kluczem do sukcesu i efektywnej produkcji. Wszyscy oni muszą pracować nad stworzeniem najlepszych warunków do rozrodu i wzrostu zwierząt.

Temu poglądowi wtórował lek. wet. Robert Biesiadecki, który podkreślał, że dziś choroby u świń nie zawsze są spowodowane patogenami, ale w 90% przypadków współprzyczyniają się do nich niesprzyjające warunki na fermie, m.in.:

  • zbyt duże zagęszczenie w kojcach,
  • ograniczony dostęp do wody i paszy,
  • jakość wody,
  • wysoki poziom szkodliwych gazów w chlewni,
  • źle zaplanowana i funkcjonująca wentylacja oraz ogrzewanie.

Dobre wyregulowanie ww. elementów pozwala na produkcję świń w warunkach dobrostanu, o którym na europejskim i światowym rynku jest coraz głośniej. Obok dobrostanu drugim aspektem, na który kładzie się coraz większy nacisk jest ograniczenie zużycia antybiotyków w produkcji zwierzęcej. Jednym z krajów, który wiedzie prym w zakresie zmniejszania wykorzystania tych medykamentów w chowie świń jest Dania. Już w 2009 r. rząd zobligował tamtejszych hodowców do ograniczenia antybiotykoterapii o 25%. W 2010 r. wprowadzono tzw. system żółtych kartek.
- W jego ramach uruchomiono dokładny rejestr zużycia antybiotyków, za który odpowiedzialni są lekarze weterynarii. Określono granice zużycia tych preparatów dla poszczególnych grup produkcyjnych wyrażone w ADD, czyli średniej dawce antybiotyków w przeliczeniu na kilogram masy ciała – tłumaczył Mads Kring – współwłaściciel duńskiego centrum hodowlanego Ronshauge.

Rejestr jest transparentny i dostępny on-line. Można w nim sprawdzić zużycie antybiotyków w poszczególnych fermach w stosunku do zakładanych przez władze granic. Te fermy, które zbliżają się do nieprzekraczalnej granicy (średnie użycie mierzone jest w skali 9 miesięcy) otrzymują ostrzeżenie - żółtą kartkę. Zużycie medykamentów na niedozwolonym poziomie oznacza czerwoną kartkę - wykluczenie z produkcji. W chlewniach, które otrzymały żółte kartki przeprowadzane są konsultacje z wyznaczonymi przez rząd ekspertami na koszt właściciela. Zakłady mięsne skupują świnie z takich gospodarstw po niższej cenie.

Ograniczenie zużycia antybiotyków to nie jedyne wyzywanie, z jakim mierzą się europejscy hodowcy świń - kolejne to widmo wprowadzenia zakazu stosowania tlenku cynku. W Danii, ale też w Polsce przeprowadzane są już doświadczenia w tym zakresie. Na fermie trzody chlewnej w Chotyczach przeprowadzono badanie nad możliwością zabezpieczenia układu pokarmowego prosiąt w okresie okołoodsadzeniowym za pomocą fermentowanej śruty rzepakowej. Było to doświadczenie zrealizowane przy udziale UP Lublin, PIWet Puławy oraz Uniwersytetu w Kopenhadze. Jak wskazuje dr Grażyna Kusior wyniki są obiecujące, a produkt czyli fermentowana, suszona śruta rzepakowa pozwoliła na osiągnięcie wyników w odchowie świń porównywalnych w grupach doświadczalnych i kontrolnych.

Dokładne wyniki badań oraz informacje dotyczące fermentowanej śruty rzepakowej znajdziecie w lipcowym wydaniu top świnie w dziale żywienie.

foto: pj



1 z 8
Konferencja ETOS

Konferencja ETOS

2 z 8
Konferencja ETOS

Konferencja ETOS

3 z 8
Konferencja ETOS

Konferencja ETOS

4 z 8
dr. Grażyna Kusior

dr. Grażyna Kusior

5 z 8
lek. wet. Robert Biesiadecki

lek. wet. Robert Biesiadecki

6 z 8
Mads Kring i Jerzy Pastuszak ETOS

Mads Kring i Jerzy Pastuszak ETOS

7 z 8
Mads Kring Ronshauge

Mads Kring Ronshauge

8 z 8
Wiesław Szymenderwa ETOS

Wiesław Szymenderwa ETOS

Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)