Rolnicy często decydują się na sprzedaż rozmaitych produktów, które są przetwarzane w ich własnym gospodarstwie. Najczęściej są to sery, szynki, kiełbasy, pasztety, masło, jaja, sery, pierogi. Jaka forma sprzedaży będzie najkorzystniejsza?
Sprzedaż pierwotna produktów rolniczych
Rolnik chcący sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego z własnego gospodarstwa, które nie są w żaden sposób przetworzone, robi to w ramach tzw. produkcji pierwotnej. Dla ułatwienia i minimalizacji formalności nie musi rejestrować działalności gospodarczej, ale ma obowiązek złożyć wniosek o wpis do rejestru zakładów do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii. W tym wypadku może zdecydować się na działalność w ramach sprzedaży bezpośredniej (SB).
Sprzedaż serów i twarogów – czy jest dozwolona w ramach sprzedaży bezpośredniej?
Co prawda w formie SB można sprzedawać produkty pochodzenia zwierzęcego, takie jak: drób, jaja, mleko, miód. Jednak, jeśli chodzi o twarogi czy sery – to nie wchodzi taka forma w grę, ponieważ są to produkty przetworzone.
Zobacz także: Rolniczy Handel Detaliczny – kto może prowadzić sprzedaż?
Rolniczy Handel Detaliczny produktami pochodzenia zwierzęcego
Jeśli dochodzi do przetworzenia produktów z produkcji pierwotnej, to rolnik powinien wybrać formę Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD). Natomiast wytworzenie produktu pochodzenia zwierzęcego lub żywności złożonej (zawiera środki spożywcze pochodzenia niezwierzęcego i produkty pochodzenia zwierzęcego) wymaga rejestracji w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii w celu otrzymaniu numeru identyfikacyjnego. Podobnie jak w przypadku SB nie trzeba zakładać firmy, ani uzyskiwać wpisu do CEIDG: – Nie jest potrzebne zatwierdzenie projektu technologicznego ani zatwierdzenie zakładu. Konieczne jest jednak prowadzenie ewidencji sprzedaży, która musi zawierać między innymi numer kolejnego wpisu, datę uzyskania przychodu, kwotę przychodu, przychód narastająco od początku roku oraz rodzaj i ilość przetworzonych produktów. Dzienne przychody muszą być ewidencjonowane w dniu sprzedaży – czytamy na stronie rządowej.
Przetwarzanie żywności jest dozwolone w ściśle określonych ilościach w skali roku. Na 30 dni przed dniem rozpoczęcia planowanej działalności należy złożyć wniosek do właściwego ze względu na siedzibę zakładu lub miejsce prowadzenia działalności powiatowego lekarza weterynarii. Należy pamiętać, że żywność zbywana w ramach RHD musi zawierać co najmniej jeden składnik pochodzący w całości z własnej uprawy, hodowli lub chowu.
Rolniczy Handel Detaliczny: sprzedaż
Prowadząc RHD, rolnicy zbywają towary konsumentom finalnym w samym gospodarstwie, na targowisku, w trakcie wystaw, festynów, targów, ale także zakładom prowadzącym handel detaliczny (sklepy, restauracje, stołówki) – limity ujęte w rozporządzeniu. Sprzedaż produktów do zakładów żywności pochodzenia niezwierzęcego jest dozwolona w całym kraju, w razie zbywania żywności złożonej i pochodzenia zwierzęcego tylko na obszarze, który obejmuje województwo, w którym prowadzona jest produkcja oraz na obszarach powiatów lub miast stanowiących siedzibę wojewody lub sejmiku województwa, sąsiadujących z tym województwem.
Fot. Katarzyna Sierszeńska
Źródło: Główny Inspektorat Weterynarii, biznes.gov.pl
