Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Jesienne nalewki - Jarzębinówka

24.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki - Jarzębinówka

Artykuł dostępny

Jarzębinówka

Każdą nalewkę, czyli płyn uzyskany po zmieszaniu dwóch nalewów trzeba przefiltrować, a następnie wlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić do leżakowania. Dobra nalewka powinna być klarowna. Nalewki trzeba przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła lub w ciemnym miejscu, żeby zapobiec utracie barwy trunku. Czas leżakowania decyduje o smaku nalewki.

r e k l a m a




Składniki:
1 kg owoców jarzębiny,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wody przegotowanej lub mineralnej,
pół kilograma cukru,
skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny.

Sposób wykonania:
Jarzębinę myjemy i mrozimy przez 24 godz. Następnie owoce rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, całość zalewamy wodą, a potem spirytusem. Zamknięty słój zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–6 tygodni. Powstałą nalewkę przelewamy do butelek.
Jarzębinę zalewamy gorącym syropem cukrowym (2 szklanki wody z dodatkiem 25 dkg cukru gotujemy, aż cukier się rozpuści) i pozostawiamy na 2 tygodnie. Powstały płyn zlewamy i mieszamy z nalewką. Trunek pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 3 miesiące. Do nalewki z jarzębiny można dodać koniak i miód, wtedy nalewka będzie miała szlachetniejszy smak. Koneserzy przechowują tę nalewkę od 2 do 3 lat.

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska



Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka, Pigwówka

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolniczy handel detaliczny – Sejm uchwalił ułatwienia

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii