Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Jesienne nalewki - Jarzębinówka

24.10.2018

Drukuj

Jesienne nalewki - Jarzębinówka

Artykuł dostępny

Jarzębinówka

r e k l a m a


Każdą nalewkę, czyli płyn uzyskany po zmieszaniu dwóch nalewów trzeba przefiltrować, a następnie wlać do butelek, szczelnie zakorkować i pozostawić do leżakowania. Dobra nalewka powinna być klarowna. Nalewki trzeba przechowywać w naczyniach z ciemnego szkła lub w ciemnym miejscu, żeby zapobiec utracie barwy trunku. Czas leżakowania decyduje o smaku nalewki.


Składniki:
1 kg owoców jarzębiny,
0,5 l spirytusu,
0,5 l wody przegotowanej lub mineralnej,
pół kilograma cukru,
skórka z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny.

Sposób wykonania:
Jarzębinę myjemy i mrozimy przez 24 godz. Następnie owoce rozmrażamy, przelewamy wrzątkiem i odsączamy. Owoce wsypujemy do słoja, dodajemy sok z cytryny i otartą skórkę, całość zalewamy wodą, a potem spirytusem. Zamknięty słój zostawiamy w temperaturze pokojowej na 4–6 tygodni. Powstałą nalewkę przelewamy do butelek.
Jarzębinę zalewamy gorącym syropem cukrowym (2 szklanki wody z dodatkiem 25 dkg cukru gotujemy, aż cukier się rozpuści) i pozostawiamy na 2 tygodnie. Powstały płyn zlewamy i mieszamy z nalewką. Trunek pozostawiamy w ciemnym i chłodnym miejscu na minimum 3 miesiące. Do nalewki z jarzębiny można dodać koniak i miód, wtedy nalewka będzie miała szlachetniejszy smak. Koneserzy przechowują tę nalewkę od 2 do 3 lat.

Przepis i fotografię przygotowała: dr inż. Dorota Czerwińska



Zobacz też: Gruszkówka, Winogronówka, Pigwówka

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rolnicy piszą list do Komisji Europejskiej

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody