StoryEditor

Kiszonki na zdrowie

Kiszonki to probiotyczna bomba dla naszego organizmu. Kisić możemy praktycznie wszystkie warzywa, a z nich sporządzać megazdrowe potrawy.
24.07.2020., 14:07h
Kiszonki to przede wszystkim bomba witaminowa i probiotyczna. Są bogate w witaminy A, C, E i K, dostarczają sporo witamin z grupy B. Ponadto są źródłem kwasu mlekowego, który naturalnie reguluje florę bakteryjną w jelitach, wspomaga trawienie i wchłanianie produktów przemiany materii oraz zmniejsza poziom cholesterolu we krwi. Żaden apteczny suplement nie zawiera tyle dobroczynnych bakterii kwasu mlekowego co domowe kiszonki.

Podstawowy przepis na kiszonki jest taki sam dla wszystkich warzyw. By kiszonka się udała warzywa muszą być świeże, z upraw, na których nie stosuje się pestycydów i herbicydów, a nawożenie jest ograniczone. Do kiszenia najlepsza jest sól kamienna – świetnie sprawdza się kłodawska i himalajska.

Składniki:

warzywa np. ogórki, kapusta, buraki, rzodkiewka, marchew,
1 litr wody plus 1 łyżka gruboziarnistej soli kamiennej,
czosnek, korzeń chrzanu, kopru,
ziele angielskie, liść laurowy.

Sposób przygotowania:

Ogórki czy rzodkiewki najlepiej kisić w całości. Marchew, buraki, cukinię i kapustę poszatkować. Warzywa włożyć ściśle do słoików, dołożyć do nich ząbki czosnku, kawałki korzenia chrzanu oraz łodygi z kwiatostanami kopru. Opcjonalnie można dodać liście winogrona, dębu lub wiśni i przyprawy. Do letniej wody wsypać sól, dobrze zamieszać, by się rozpuściła i zalać warzywa w słoiku. Szczelnie zakręcić wieczko.
e.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 00:39