Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Najlepszy tort bezowy z truskawkami – przepis

30.05.2020

Drukuj

Najlepszy tort bezowy z truskawkami – przepis

Artykuł dostępny

r e k l a m a

Tort bezowy to doskonały pomysł na deser. Z delikatnym kremem i owocami zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. A że właśnie mamy sezon na truskawki, to dziś podpowiadamy, jak zrobić pyszny tort z tymi owocami. Sekretem bez dwóch zdań jest tu beza – chrupka na zewnątrz, miękka w środku, ale nie gumowata!

Składniki:


Na bezę:
6 białek, 350 g cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego i mąki ziemniaczanej, szczypta soli.

Na krem:
400 ml śmietanki kremówki 36%,
500 g serka mascarpone,
6 łyżeczek cukru pudru,
400 g świeżych truskawek.

Na sos truskawkowy:
250 g truskawek,
sok z ½ cytryny,
4 łyżki cukru pudru + do posypania.

Sposób przygotowania:


Beza: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować za pomocą talerza 2 okręgi o średnicy 20 cm. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć bezy przez 130 min.

Krem: Pół kilograma truskawek pokroić na mniejsze cząstki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać do niej serek mascarpone, a na końcu truskawki. Krem włożyć do lodówki.

Sos: 250 g truskawek pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. Po wystudzeniu zmiksować na gładki sos.

Tort: Jeden z bezowych blatów ułożyć na paterze, nałożyć ½ kremu i polać sosem. Przykryć drugim blatem, nałożyć resztę kremu i znów polać sosem. Udekorować wierzch tortu świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.

Widziałeś już nasze video "Remont Ursusa 1204 de luxe: Montaż tylnego mostu. Blacharka gotowa. Czy będzie klima?"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Egzekucja z gospodarstwa przez zarząd

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody