Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Rodzina>Przepisy>

Najlepszy tort bezowy z truskawkami – przepis

Obrazek

Najlepszy na czerwcową niedzielę. Tort z bezy i truskawek. To połączenie nigdy nie zawodzi!

Paulina Janusz-Twardowska30 maja 2020, 06:00
Tort bezowy to doskonały pomysł na deser. Z delikatnym kremem i owocami zaspokoi najbardziej wymagające podniebienia. A że właśnie mamy sezon na truskawki, to dziś podpowiadamy, jak zrobić pyszny tort z tymi owocami. Sekretem bez dwóch zdań jest tu beza – chrupka na zewnątrz, miękka w środku, ale nie gumowata!

Składniki:


Na bezę:
6 białek, 350 g cukru,
1 łyżeczka białego octu winnego i mąki ziemniaczanej, szczypta soli.

Na krem:
400 ml śmietanki kremówki 36%,
500 g serka mascarpone,
6 łyżeczek cukru pudru,
400 g świeżych truskawek.

Na sos truskawkowy:
250 g truskawek,
sok z ½ cytryny,
4 łyżki cukru pudru + do posypania.

Sposób przygotowania:


Beza: Piekarnik rozgrzać do 180°C. Dwie duże blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować za pomocą talerza 2 okręgi o średnicy 20 cm. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dosypywać cukier, pod koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Pianę wyłożyć na narysowane okręgi i wstawić do piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 130°C i suszyć bezy przez 130 min.

Krem: Pół kilograma truskawek pokroić na mniejsze cząstki. Śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno, dodać do niej serek mascarpone, a na końcu truskawki. Krem włożyć do lodówki.

Sos: 250 g truskawek pokroić w kostkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 10 min. Po wystudzeniu zmiksować na gładki sos.

Tort: Jeden z bezowych blatów ułożyć na paterze, nałożyć ½ kremu i polać sosem. Przykryć drugim blatem, nałożyć resztę kremu i znów polać sosem. Udekorować wierzch tortu świeżymi truskawkami i posypać cukrem pudrem.


Picture of the author
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)