StoryEditor

Przepis na ciasteczka z orzechami od Koła Gospodyń Wiejskich [Kuchnia Pomorza Zachodniego]

Członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Jagodzianki z Jezierzan dzielą się z nami przepisami kuchni Pomorza Zachodniego, dzisiaj prezentujemy ciasteczka z orzechami Sprawdź ten przepis!

29.09.2024., 12:00h

Niektórzy twierdzą, że takiej nie ma, tymczasem, jak przekonują członkinie KGW Jagodzianki z Jezierzan, tutejsza kuchnia jest zaskakująco różnorodna, a smaków regionu najlepiej spróbować podczas konkursów kulinarnych, jarmarków czy dożynek. Dużo jezior, stawów oraz bliskość morza spowodowały, że najpopularniejszym produktem regionalnym stały się tutaj ryby.

image

"Wsi się trzeba nauczyć". Dla działaczki KGW Jagodzianki wszystko jest możliwe!

Ciasteczka z orzechami

Składniki:

  • 500 g masła,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 7 łyżek kwaśnej śmietany,
  • 4 żółtka,
  • 1 jajko do posmarowania,
  • 100 g orzechów włoskich.

Przygotowanie:

Ciasto szybko zagnieść i włożyć do zamrażarki na 2 godziny. Następnie rozwałkować i wykrawać dowolne, ale małe kształty. Każde ciastko posmarować roztrzepanym jajkiem, maczać jego wierzch w cukrze i położyć na nim połówkę orzecha włoskiego. Ciastka piec do zarumienienia, w temp. 220°C.

Przepisy dzięki uprzejmości KGW Jagodzianki w Jezierzanach

Tekst, zdjęcia, przygotowanie potraw: Katarzyna Bela-Sierszeńska

image
KGW Jagodzianki w Jezierzanach, gm. Postomino 
FOTO: Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
13. październik 2024 02:05