StoryEditor

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

Konfitura z czerwonej cebuli to doskonały dodatek do mięs, nadający im niepowtarzalnego smaku. Sprawdź przepis na tą nietypową zaprawę!
06.04.2019., 14:04h
Konfitury to nie tylko słodkie dżemy i marmolady. To również winne zaprawy, podkręcające smak przekąsek i dań obiadowych.

Jednym z takich dodatków, które warto przechowywać w domowej spiżarni jest konfitura z czerwonej cebuli. Dlaczego z czerwonej, a nie z białej?

Po pierwsze dlatego, że ma delikatniejszy smak w porównaniu z najpopularniejszą cebulą białą. A po drugie, jest łatwiejsza w obróbce, bo podczas krojenia nie wydobywa się z niej tyle substancji drażniących oczy. Tym samym nie płaczemy podczas jej krojenia.

O właściwościach prozdrowotnych cebuli, chyba nie muszę nikomu przypominać. Warzywo to uzupełnia niedobory witaminy C, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Udowodniono również, że regularnie jadana czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Nie ma więc wątpliwości, że warto ją jeść często, a w formie konfitury również bardzo smacznie.

Czego potrzebujesz?
  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • łyżka świeżego lub suszonego tymianku,
  • pieprz,
  • sól.
Jak to zrobić?

Konfitura z czerwonej cebuli
 
Cebulę obierz, drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę podlej winem oraz octem balsamicznym. Dodaj cukier oraz miód.


Konfitura z czerwonej cebuli
Na wolnym ogniu redukuj płyn z konfitury. Pod koniec duszenia dodaj zioła, pieprz i sól.


ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PYSZNY WIELKANOCNY ŻUREK!
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. kwiecień 2024 09:38