Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

06.04.2019

Drukuj

Przepis na konfiturę z czerwonej cebuli

Artykuł dostępny

Konfitury to nie tylko słodkie dżemy i marmolady. To również winne zaprawy, podkręcające smak przekąsek i dań obiadowych.

r e k l a m a

Jednym z takich dodatków, które warto przechowywać w domowej spiżarni jest konfitura z czerwonej cebuli. Dlaczego z czerwonej, a nie z białej?

Po pierwsze dlatego, że ma delikatniejszy smak w porównaniu z najpopularniejszą cebulą białą. A po drugie, jest łatwiejsza w obróbce, bo podczas krojenia nie wydobywa się z niej tyle substancji drażniących oczy. Tym samym nie płaczemy podczas jej krojenia.

O właściwościach prozdrowotnych cebuli, chyba nie muszę nikomu przypominać. Warzywo to uzupełnia niedobory witaminy C, działa przeciwbakteryjnie oraz przeciwzapalnie. Udowodniono również, że regularnie jadana czerwona cebula może zapobiegać rozwojowi komórek rakowych w m.in. układzie trawiennym. Nie ma więc wątpliwości, że warto ją jeść często, a w formie konfitury również bardzo smacznie.

Czego potrzebujesz?
  • 500 g czerwonej cebuli,
  • 150 ml czerwonego półsłodkiego wina,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka miodu,
  • łyżka oleju lub oliwy,
  • łyżka świeżego lub suszonego tymianku,
  • pieprz,
  • sól.
Jak to zrobić?

Konfitura z czerwonej cebuli
 
Cebulę obierz, drobno poszatkuj i zeszklij na rozgrzanym oleju. Zeszkloną cebulę podlej winem oraz octem balsamicznym. Dodaj cukier oraz miód.


Konfitura z czerwonej cebuli
Na wolnym ogniu redukuj płyn z konfitury. Pod koniec duszenia dodaj zioła, pieprz i sól.


ZOBACZ TAKŻE PRZEPIS NA PYSZNY WIELKANOCNY ŻUREK!

Polecane dla Ciebie:

article icon

Rynek zbóż: spadki cen w skupach przystopowały

Czytaj

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii