StoryEditor

Przepisy na jesień - Zupa myśliwska z grzybami

Grzyby leśne to prawdziwy skarb jesieni, o ogromnym potencjale kulinarnym. Oferują nie tylko wyjątkowy smak i aromat, ale także mnóstwo wartości odżywczych. Od lat są nieodłącznym elementem polskiej kuchni, obecnym zarówno w starych, jak i współczesnych recepturach. Zapraszamy na porcję grzybowych inspiracji.
25.10.2023., 14:10h

Zupa myśliwska z grzybami

Składniki:
  • 1 kg dziczyzny,
  • 200 g boczku,
  • 200 g cebuli,
  • 80 g suszonych grzybów,
  • 100 g koncentratu pomidorowego,
  • 50 g musztardy sarepskiej,
  • 50 ml żubrówki,
  • 2 l wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 10 ziaren jałowca,
  • sól i pieprz.
Przygotowanie:
Umyte mięso pokroić w cienkie paski, boczek w 5-mm słupki. Obraną cebulę pokroić w piórka. Czosnek zmiażdżyć i pokroić w plasterki. Wszystko upiec w piekarniku w temp. 180°C. Opłukane i namoczone wcześniej grzyby pokroić. Wodę od namaczania odcedzić i odstawić na bok.
Zagotować 2 l wody. Wrzucić liść laurowy, ziele angielskie i jałowiec. Gotować upieczone mięso przez ok. 30 minut. Następnie dodać boczek, cebulę, czosnek oraz grzyby i wodę z ich namaczania. Zagotować.
Przesmażyć na patelni koncentrat wymieszany z musztardą. Gdy mięso zmięknie. sos dodać do zupy i wymieszać. Całość doprawić solą i pieprzem. Na końcu, dla wyostrzenia aromatów, wlać żubrówkę.

Katarzyna Sierszeńska
Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 11:11