StoryEditor

Przepis na kartoflankę po wschodnioprusku. Tradycyjne specjały Warmii i Mazur

Kuchnia Warmii i Mazur łączy w sobie smaki kuchni staropolskiej, niemieckiej i kresowej. Regionalne potrawy są pyszne, naturalne i proste, niczym doskonały lek na wszystko – od przeziębienia, po przesilenie wiosenne. Dzisiaj prezentujemy przepis na kartoflankę po wschodnioprusku.
03.04.2024., 11:40h

Kartoflanka po wschodnioprusku

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • duża porcja włoszczyzny,
  • 75 dkg wędzonego boczku,
  • 80 dkg wędzonej chudej kiełbasy,
  • 2 duże cebule,
  • smalec lub olej do smażenia,
  • 200 ml kwaśnej śmietany,
  • łyżka musztardy,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy,
  • 25 dkg kiszonej kapusty – opcjonalnie.
image
Tradycyjne specjały Warmii i Mazur - kartoflanka po wschodnioprusku
FOTO: Fot. Sierszeńska

Zobacz także: Przepis na pierogi Czorne złoto od KGW Katarzynki

Przygotowanie:

  • Cebule pokroić w plasterki i podsmażyć. Boczek zalać wodą tak, aby był całkowicie przykryty, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 30 minut na wolnym ogniu. Dodać ziemniaki, pokrojoną włoszczyznę oraz podsmażoną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy i majeranek. Gdy się zagotuje, dodać kiełbasę wędzoną. Gotować na wolnym ogniu ok. 60 minut, aż do miękkości.
  • Po ugotowaniu wyjąć boczek i kiełbasę, przestudzić i pokroić w kostkę lub plasterki. Wywar przecedzić przez sito, jeszcze raz zagotować, dodać śmietanę i musztardę, przyprawić solą, pieprzem i cukrem.
  • Zupę podawać z pokrojonym boczkiem i kiełbasą, posypaną dużą ilością natki pietruszki.
  • Żeby sporządzić tzw. kwaśną kartoflankę, kiszoną kapustę należy ugotować, odcedzić, wystudzić i niezbyt drobno pokroić, a następnie dodać do zupy.

image

Przepis na karchowicki żur ze Śląska

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 13:07