Weź udział w konkursie i wygraj odpicowanego Ursusa!  
   

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Pyszne ciasta bez pieczenia

01.02.2020

Drukuj

Pyszne ciasta bez pieczenia

Artykuł dostępny

r e k l a m a

W weekend najczęściej przychodzi ochota na domowe ciasto. Nie zawsze jednak mamy czas na długotrwałe pieczenie wykwintnych tortów czy efektownych placków. Dlatego dziś polecam Wam trzy przepisy na ciasta, do przygotowania których nie potrzeba piekarnika. Najlepsze ciasta bez pieczenia to bez dwóch zdań tiramisu, ciasto grysikowe z galaretką i torcik z serka grani.

Jeśli chodzi o tiramisu, to prezentuję wersję, którą bez przeszkód przygotujecie w domu bez konieczności szukania włoskich składników. Amaretto do nasączania biszkoptów zastąpiłam orzechową wódką, co dało na prawdę smaczny efekt.

Składniki na ciasto grysikowe i torcik z serka grani również znajdą się w większości domów. Chodzi o to żeby było smacznie, szybko i prosto. Te przepisy właśnie takie są.


Włoska klasyka z orzechami

Składniki:

  • 9 żółtek jajek
  • 8 łyżek cukru,
  • 750 g serka mascarpone,
  • 1 szklanka mocnej, gorzkiej kawy,
  • 3 łyżki wódki orzechowej,
  • 2 opakowania podłużnych biszkoptów,
  • 100 g orzechów włoskich,
  • kakao do posypania.


Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem oraz mascarpone. Wystudzoną kawę wymieszać z alkoholem. Biszkopty zanurzać w kawie na ok. 2 s i układać jeden obok drugiego na blaszce o wymiarach ok. 21  21 cm. Na biszkoptach rozprowadzić połowę kremu. Przykryć go kolejną warstwą nasączonych kawą biszkoptów. Nałożyć resztę kremu. Posypać orzechami włoskimi i kakao. Blaszkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.

r e k l a m a


Grysikowe ciasto z galaretką

Polecany artykuł

Ziemniaki na talerzu w międzynarodowych smakach – przepisy na ziemniaczane potrawy

Składniki:

  • 16 szt. kakaowych herbatników,
  • 1 l mleka,
  • 0,5 szklanki cukru,
  • 100 g masła,
  • 1 szklanka kaszy manny,
  • 100 g białej czekolady,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 450 g malin (mogą być mrożone).


Przygotowanie:
Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do ostygnięcia. Maliny odmrozić i odsączyć nadmiar soku. W garnku podgrzać mleko z cukrem, masłem i połamaną białą czekoladą. Gdy masło i czekolada się rozpuści,dosypywać powoli kaszę mannę, cały czas intensywnie mieszając. Ugotować gęstą kaszę.
Małą blachę (21  24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a na nim ułożyć herbatniki. Na herbatniki wylać masę z kaszy manny i odstawić do ostygnięcia. Na chłodną kaszę wyłożyć owoce i zalać je już gęstniejącą galaretką. Ciasto odstawić do lodówki do całkowitego stężenia.

Agrarsklep

top agrar Polska – roczna prenumerata + Program Ochrony Roślin Rolniczych

top agrar Polska – roczna prenumerata + Program Ochrony Roślin Rolniczych

Płacisz tylko

189,00 zł SPRAWDŹ


Torcik z serka grani



Składniki:

  • 200 g podłużnych biszkoptów,
  • 150 g masła,
  • 600 g serka typu grani,
  • 100 g cukru pudru,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 100 ml śmietanki 30/36%,
  • 20 g żelatyny,
  • 200 g truskawek,
  • 50 g borówek.


Przygotowanie:
Połowę biszkoptów pokruszyć i połączyć z rozpuszczonym masłem. Masę przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm, docisnąć do dna. Pozostałe biszkopty przeciąć na pół i ułożyć po obwodzie tortownicy.
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości letniej wodzy. Czekoladę rozpuścić w rondelku z masłem i śmietanką. Do gorącej masy dodać żelatynę i cukier puder. Dokładnie wymieszać i połączyć z serkiem grani. Odstawić do wystygnięcia. Tężejącą masę serową przełożyć do tortownicy. Ciasto ozdobić owocami i wstawić do lodówki na kilka godzin.


Widziałeś już nasze video "Jacek Zarzecki (PZHiPBM): Ta ustawa będzie oznaczała śmierć dla polskiego eksportu, wołowiny i drobiarstwa!"?

Polecane dla Ciebie:

article icon

Egzekucja z gospodarstwa przez zarząd

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody