StoryEditor

Pancake na słono, czyli przepis na amerykański naleśnik

Znudziły się Wam tradycyjne polskie naleśniki z dżemem lub serem? Czas na amerykański pancake z serem i kiełbaską. Palce lizać!
26.09.2019., 14:09h
Tym, którzy nie śledzą moich przepisów na bieżąco, przypominam, że w tym miesiącu prezentuję Wam przepisy na sycące i pożywne śniadania z różnych stron świata. Dziś wybierzemy się hen za Ocean, by nauczyć się smażyć naleśniki w wersji amerykańskiej. Choć składniki ciasta w USA i Kanadzie (tak, Kanadyjczycy też kochają pancake‘i) są analogiczne do tych używanych w Polsce, to jednak różnią się od naszych tradycyjnych naleśników.

Przepis na naleśniki przywędrował do Stanów z Europy wraz z kolonistami  z Francji, Anglii i Holandii i w czasach Dzikiego Zachodu tamtejsze placki wyglądały zupełnie, jak nasze. Dopiero pod koniec XVIII wieku kucharki zaczęły dodawać do ciasta drożdży, zyskując pulchne ciasto. Przepis na pierwszy amerykański naleśnik znalazł się w książce kucharskiej z 1796 roku pod tytułem American Coocery.

Do przygotowania amerykańskich placków potrzeba mąki – pszennej, kukurydzianej lub gryczanej, jaj i mleka oraz spulchniacza – proszku do pieczenia, sody oczyszczonej lub drożdży. Pancake‘i mają być bowiem wyrośnięte i puszyste, wielkości deserowego talerzyka. Amerykanie najchętniej pałaszują takie naleśniki na słodko.

Najpopularniejszym tam dodatkiem jest syrop klonowy, ewentualnie roztopione masło połączone z miodem. Z owoców najczęściej dodaje się borówki. W wersji wytrawnej pancake‘i podawane są często z sadzonym jajem i usmażonym na chrupko sporym płatem bekonu.

Oczywiście istnieje niezliczona ilość wariacji i przepisów na amerykańskie naleśniki, a jednym z nich są pancake‘i z żółtym, twardym serem i kiełbasą. Ja wykorzystałam do smażenia ser cheddar oraz kiełbasę chorizo. Smak podkręciłam dymką ze szczypiorem.

Czego potrzebujesz?

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • 2 szklanki mleka,
  • 3 jajka,
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 kiełbasa chorizo lub inna podsuszana,
  • 100 g twardego sera dojrzewającego,
  • 3 małe dymki ze szczypiorem,
  • olej do smażenia,
  • sól i pieprz.

Jak to zrobić?


3 szklanki mąki przesiej z czubatą łyżką do pieczenia do miski. Dodaj trzy jajka i e szklanki mleka. Całość zmiksuj na gładką masę naleśnikową. Dopraw solą i pieprzem.


Kiełbasę chorizo lub inną, kiełbasę, którą znajdziesz w lodówce pokrój w kostkę i podsmaż. Ser oraz dymkę poszatkuj. Dodatki połączy z ciastem. Masa powinna być dość gęsta.


Na rozgrzany olej nałóż łyżką ciasto i smaż na średnim ogniu z obu stron do rumianego koloru. Podawaj ze świeżymi pomidorami i bazylią lub keczupem.
Paulina Janusz-Twardowska
Autor Artykułu:Paulina Janusz-Twardowska

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. kwiecień 2024 08:50