StoryEditor

Słodkie odcienie lata – Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

U progu lata swoimi smakami nęcą nas soczyste owoce. Wypróbuj nasz przepis na wykwintny tort bezowy z truskawkami.
24.05.2018., 14:05h
Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Składniki:

1 szklanka białek,

2 szklanki drobnego cukru,

1 łyżka mączki ziemniaczanej,

1 łyżka soku z cytryny,

szczypta soli,

2 kostki masła 

o temperaturze pokojowej,

2 tabliczki gorzkiej czekolady,

150 ml mleka, 

2 kostki białej czekolady,

250 g truskawek.


Sposób wykonania:

Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukier. Na końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny. Białka równomiernie rozłożyć na dwa narysowane na papierze do pieczenia okręgi o średnicy 23 cm. Masę można wyciskać za pomocą szprycy do kremów. Bezę suszyć przez 90 minut w piekarniku nagrzanym do 100°C z termoobiegiem. 

Dwie kostki gorzkiej czekolady odłożyć. Resztę połamać na kawałki. Czekoladę wraz z mlekiem podgrzewać w kąpieli wodnej w szklanym naczyniu aż do roztopienia. Masło ubić na puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady. 

Odłożone kostki gorzkiej i białej czekolady włożyć do małych woreczków strunowych. Włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć rogi i płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką, a potem białą. 2/3 kremu nałożyć na blat bezowy i przykryć drugim blatem, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ułożyć truskawki.

Przepis: Anna Kruszona

Fot. Witkowska

Agata Dobak
Autor Artykułu:Agata Dobak

redaktor „top agrar Polska” w dziale Dom i Rodzina

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 02:59