Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Rynki rolne do 2030 roku: dobry klimat dla białka

31.01.2019

Drukuj

Rynki rolne do 2030 roku: dobry klimat dla białka

Artykuł dostępny

Konsumenci zarówno w UE, jak i poza nią będą coraz bardziej wymagający w kwestii spożywanej żywności, chętniej będą wybierać produkty o wysokiej wartości dodanej (produkty lokalne, ekologiczne i inne o certyfikowanej jakości). Jednocześnie spodziewać należy się zmiany preferencji żywieniowych: czeka nas spadek spożycia mięsa, pieczywa oraz cukru, przy jednoczesnym wzroście spożycia białka pochodzenia roślinnego.

r e k l a m a

To nie jedyne wyzwanie dla producentów żywności, którzy muszą się zmierzyć ze zmianami klimatycznymi, ale także z coraz większą presją społeczeństwa na ochronę środowiska w produkcji rolniczej. Eksperci KE prognozują, że ograniczenia z tego wynikające da się jedynie częściowo rekompensować przez postęp technologiczny i organizacyjny – np. wykorzystanie rolnictwa precyzyjnego.

Nie pozostanie to bez wpływu na konkurencyjność europejskiego rolnictwa. Większość europejskiej żywności ma być konsumowana w krajach samej UE, a na rynkach międzynarodowych sukces mogą odnieść jedynie niektóre unijne produkty – np. wyroby mleczarskie.

Jeżeli chcesz poznać przyszłość najważniejszych rynków w skali całej UE, zapraszamy do lektury najnowszego wydania top agrar Polska. Cały artykuł na ten temat znajdziesz od str. 34.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Ceny bydła: niewielkie odbicie od dna

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody