Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Początek wegetacji – jak go rozpoznać?

25.01.2019

Drukuj

Początek wegetacji – jak go rozpoznać?

Artykuł dostępny

Dokładne określenie początku wegetacji roślin jest pomocne przy planowaniu np. nawożenia azotowego. Szybka reakcja jest szczególnie ważna na plantacjach zbóż sianych późno. Wiosną muszą one nadrobić rozwój i szybko się rozkrzewić. Co prawda w glebie mamy w tym momencie więcej azotu mineralnego ze względu na wyjątkowo suchy poprzedni rok, ale dzięki nowym przepisom nawozowym z azotem będzie można wjechać w pole dopiero 1 marca. Jeśli zatem wegetacja zacznie się wcześniej to rośliny będą miały możliwość wykorzystać ten składnik z gleby.

r e k l a m a

Określenie początku wegetacji to informacja czy rośliny dokrzewiać np. regulatorem wzrostu i czy nie brakuje im już azotu. Patrząc pod kątem temperatury to początek wegetacji przypada w momencie, kiedy średnia dobowa temperatura wynosi przynajmniej 5oC przez 5 kolejnych dni. Można wtedy skonfrontować ten termiczny termin rozpoczęcia wegetacji ze stanem faktycznym na polu. Na kilku wyrwanych roślinach zbóż możemy określić przyrost nowych korzeni. Stosunkowo łatwo je zauważyć – mają barwę białą, przyrastają dość szybko i w zależności od momentu obserwacji mogą mieć nawet kilka centymetrów. Stan roślin można sprawdzić też na przekroju głównych źdźbeł – pozwoli to też na określenie ewentualnego niedoboru azotu. Jeśli wegetacja ruszyła to na przekroju źdźbła u jego podstawy zauważymy wyraźnie odznaczającą się zieloną tkankę. Jeśli ma ona intensywny, zielony kolor to oznacza, że roślinom nie brakuje azotu. Jeśli kolor jest blady to roślina potrzebuje już tego składnika.

jd, fot. Daleszyński

Polecane dla Ciebie:

article icon

Żniwa 2019: Ceny usług rolniczych

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii