StoryEditor

Początek wegetacji – jak go rozpoznać?

Do rozpoczęcia wegetacji ozimin pozostało jeszcze trochę czasu, zwłaszcza, że do naszego kraju zawitała fala mrozów i rośliny mogły w końcu przerwać wegetację.
25.01.2019., 11:01h
Dokładne określenie początku wegetacji roślin jest pomocne przy planowaniu np. nawożenia azotowego. Szybka reakcja jest szczególnie ważna na plantacjach zbóż sianych późno. Wiosną muszą one nadrobić rozwój i szybko się rozkrzewić. Co prawda w glebie mamy w tym momencie więcej azotu mineralnego ze względu na wyjątkowo suchy poprzedni rok, ale dzięki nowym przepisom nawozowym z azotem będzie można wjechać w pole dopiero 1 marca. Jeśli zatem wegetacja zacznie się wcześniej to rośliny będą miały możliwość wykorzystać ten składnik z gleby.

Określenie początku wegetacji to informacja czy rośliny dokrzewiać np. regulatorem wzrostu i czy nie brakuje im już azotu. Patrząc pod kątem temperatury to początek wegetacji przypada w momencie, kiedy średnia dobowa temperatura wynosi przynajmniej 5oC przez 5 kolejnych dni. Można wtedy skonfrontować ten termiczny termin rozpoczęcia wegetacji ze stanem faktycznym na polu. Na kilku wyrwanych roślinach zbóż możemy określić przyrost nowych korzeni. Stosunkowo łatwo je zauważyć – mają barwę białą, przyrastają dość szybko i w zależności od momentu obserwacji mogą mieć nawet kilka centymetrów. Stan roślin można sprawdzić też na przekroju głównych źdźbeł – pozwoli to też na określenie ewentualnego niedoboru azotu. Jeśli wegetacja ruszyła to na przekroju źdźbła u jego podstawy zauważymy wyraźnie odznaczającą się zieloną tkankę. Jeśli ma ona intensywny, zielony kolor to oznacza, że roślinom nie brakuje azotu. Jeśli kolor jest blady to roślina potrzebuje już tego składnika.

jd, fot. Daleszyński
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. kwiecień 2024 16:15