StoryEditor

Ramularioza jęczmienia – choroba utajonych objawów

O ramulariozie jęczmienia rolnicy w Polsce wiedzą tyle co… nic. Nic dziwnego, zwykle nie ma u nas warunków do jej wystąpienia. Nie oznacza to, że wraz ze zmianami klimatu nie stanie się problemem, a być może już nim jest.

22.04.2025., 08:07h

Ramularioza powodowana jest przez grzyb Ramularia collo-cygni. To choroba ciepłego, a jednocześnie wilgotnego klimatu. Mimo to objawy jej są już u nas znajdowane, a diagnostyka mikroskopowa potwierdza sprawcę tej choroby. Jak ją rozpoznać, jak się rozwija oraz jak ją zwalczać?

Choroba jest niebezpieczna głównie dla jęczmienia ozimego. W latach epidemicznych w północno-zachodnich Niemczech oraz południowo zachodniej Francji odpowiada na niechronionych plantacjach za spadek plonu nawet o ponad 50%. To jedna z chorób liści zaliczanych do grupy plamistości.

Toksyna aktywowana światłem

Objawy ramulariozy pojawiają się zwykle w okresie kłoszenia jęczmienia, choć do infekcji dochodzi wcześniej. Początkowo rozwój choroby ma przebieg bezobjawowy. Pojawienie się symptomów w okresie kwitnienia wynika ze splotu tej fazy z momentem stresu pokarmowego i środowiskowego. Grzyb już w fazie bezobjawowej tworzy toksynę (rubelinę). Jest ona światłoczuła i po aktywacji słońcem, które w tym okresie zwykle intensywnie świeci, rozpoczyna dzia...

Pozostało 86% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 05:32