StoryEditor

Kokcydioza świń – biegunka dnia 9. wciąż powoduje straty w polskich chlewniach

Każdy hodowca świń nie raz w życiu zmagał się z kokcydiozą u prosiąt. Choroba ta jest doskonale poznana i łatwa w zapobieganiu. Dlaczego zatem wciąż powoduje straty w krajowych chlewniach?

25.10.2024., 14:17h

Kokcydiozę u świń wywołują pierwotniaki należące do dwóch rodzajów: Isospora i Eimeria. Powodują one straty w produkcji świń w większości chlewni na całym świecie. Nie inaczej jest w Polsce. Jednak zaskakujące jest to, że od lat doskonale znamy tego przeciwnika, co więcej, wiemy jak zapobiegać rozwojowi tych drobnoustrojów, a nadal powoduje on poważne straty w chlewniach. W czym więc leży problem? Dlaczego ta łatwa w prewencji choroba nadal uboży portfel hodowców?

Zła higiena w chlewni

Znamy kilkanaście różnych gatunków pierwotniaków z rodzaju Eimeria oraz 3 gatunki z rodzaju Isospora. Tylko dwa uznaje się za patogenne dla świń – Isospora suis oraz Eimeria debliecki. Można powiedzieć, że tylko ten pierwszy ma znaczenie ekonomiczne w produkcji świń. Dużej liczbie zainfekowanych chlewni w Polsce sprzyja zanik małych obiektów i intensyfikacja produkcji świń. Zarazek rozwija się najlepiej tam, gdzie prosiętom jest także najlepiej. Służy mu wysoka temperatura na porodówkach i szybki, czyli prawidłowy obrót stadem. Powoduje to bowiem często brak czasu na dokładne mycie i dezynfekcję porodówek, a zatem szerzenie się kokcydiozy w...

Pozostało 84% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
06. listopad 2024 12:51