StoryEditor

Zaostrzone wymagania w niemieckiej hodowli świń: jakich przepisów trzeba przestrzegać?

Niemieccy hodowcy trzody chlewnej w wielu obszarach muszą spełniać bardziej rygorystyczne wymogi niż wielu ich kolegów z UE. Jak wygląda sytuacja u najważniejszych producentów świń w UE?

Esther Wurm, BRS – Bonn
27.10.2024., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Więcej przestrzeni dla świń
  • Do 40% powierzchni litej
  • Powierzchnia w Holandii i Danii
  • Niemieckie rygory
  • Obcinanie ogonów
  • Kastracja bez znieczulenia
  • Audyty hodowli

Z roku na rok wzrasta liczba wymogów prawnych i wymagań stawianych hodowcom trzody chlewnej. Dotyczy to nie tylko poziomu europejskiego, ale także poszczególnych krajów członkowskich. Najnowszym przykładem jest zapowiadane w Niemczech zaostrzenie zakazu skracania ogonów. W ramach nowelizacji ustawy o dobrostanie zwierząt, niemiecki rząd planuje znaczne rozszerzenie wymogów dotyczących dokumentacji. Podobnie wygląda sytuacja w przypadku trzymania loch w kojcach porodowych. Również w tym przypadku istnieje ryzyko zaostrzenia wymagań. Tamtejsza grupa robocza ds. dobrostanu zwierząt wzywa do umożliwienia swobodnego obracania się loch w kojcu. Czy niemieccy producenci prosiąt i tuczników są bardziej dotknięci zalewem przepisów niż ich koledzy z Unii Europejskiej?

Więcej przestrzeni dla świń

W dyrektywie UE 2008/120 Unia Europejska określa jasne wytyczne, dotyczące przestrzeni dostępnej dla tuczników. W związku z tym każde zwierzę musi mieć co najmniej 0,65 m² dostępnej przestrzeni. Państwa członkowskie mogą jednak odstąpić od tego wymog...

Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Esther Wurm, BRS – BonnEsther Wurm, BRS – Bonn
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
06. listopad 2024 19:47