StoryEditor

Mięso wołowe i nabiał pomaga walczyć z rakiem!

Najnowsze badania wykazały, że kwasy tłuszczowe zawarte w mięsie i produktach mlecznych poprawiają zdolność komórek odpornościowych do walki z nowotworami.
18.12.2023., 16:16h

W ostatnich latach podkreślano, że nadmierne spożycie mięsa i nabiału jest powiązane ze zwiększonym ryzykiem zachorowalności na raka. Czerwone mięso zostało sklasyfikowane przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) w grupie 2A, co oznacza, że ​​jest „prawdopodobnie rakotwórcze” dla ludzi. Przetworzone mięsa, takie jak szynka, bekon i salami, są klasyfikowane jako czynniki rakotwórcze grupy 1, czyli te które powodują raka. Jednocześnie spożycie nabiału wiąże się z większym ryzykiem rozwoju raka piersi, raka prostaty i raka wątroby. Warto dodać, że dotyczyło to NADMIERNEGO SPOŻYCIA, nie spożycia – w ogóle.

Przełom w walce z rakiem?

Jak podaje za czasopismem „Nature” portal FoodNavigator.com jednak nowe badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Chicago sugerują, że składnik odżywczy znajdujący się w wołowinie, jagnięcinie i produktach mlecznych może faktycznie wspomóc ochronę przed rakiem. Substancją odżywczą, o której mowa, jest kwas trans-wakcenowy (TVA).

TVA to długołańcuchowy kwas tłuszczowy występujący w mięsie i produktach mlecznych pochodzących od wypasanych zwierząt, takich jak krowy i owce. Kwas tłuszczowy występuje także w mleku kobiecym, jednak organizm nie jest w stanie sam go wytworzyć. TVA to tylko jeden ze składników odżywczych przetestowany przez naukowców, aby sprawdzić, jak wpływa na rozwój raka i reaguje na leczenie raka.

Potencjał pomocy ludziom w walce z rakiem?

Jak informuje portal FoodNavigator.com za czasopismem „Nature” aby lepiej poznać potencjał TVA, naukowcy przeprowadzili eksperymenty z komórkami i mysimi modelami różnych typów nowotworów. Kiedy myszy karmiono dietą wzbogaconą w TVA, potencjał wzrostu nowotworu znacznie się zmniejszył w przypadku dwóch konkretnych typów nowotworów: czerniaka i raka okrężnicy. W porównaniu z myszami karmionymi dietą kontrolną, dieta TVA zwiększyła także zdolność limfocytów do infiltracji nowotworów.

Aby zbadać, w jaki sposób TVA może przynieść korzyści ludziom walczącym z rakiem, zespół badawczy przeanalizował próbki krwi od pacjentów leczonych immunoterapią komórkami CAR-T z powodu chłoniaka. Pacjenci, którzy lepiej reagowali na leczenie, mieli również wyższy poziom TVA we krwi. Testowanie linii komórkowych białaczki ujawniło, że TVA zwiększa zdolność leku immunoterapii do zabijania komórek białaczkowych.

To nie powód, żeby jeść więcej burgerów i lodów!

Badanie sugeruje jednak, że TVA można stosować jako suplement diety, a nie źródło pożywienia. Zdaniem naukowców także inne składniki odżywcze mogą mieć podobne korzyści. „Istnieją wczesne dane wskazujące, że inne kwasy tłuszczowe z roślin przekazują sygnał za pośrednictwem podobnego receptora, tak sądzimy. Mamy nadzieję w przyszłości zbudować obszerną bibliotekę składników odżywczych krążących we krwi – podobnie jak TVA – aby lepiej zrozumieć ich wpływ na takie kwestie, jak odporność i starzenie się – powiedział T. Chen z zespołu naukowców, którzy badali TVA.

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 21:51