Rola siarki w odżywianiu upraw
Siarka coraz częściej uznawana jest za jeden z ważniejszych składników w odżywianiu roślin. Jej rola jest dość szeroka, a objawy niedoborów mogą nieść poważne konsekwencje dla powodzenia uprawy.
Siarka w żywieniu jest:
- niezbędna dla aminokwasów,
- odgrywa kluczową rolę w syntezie białek,
- tworzeniu chlorofilu,
- jest niezbędna dla witamin oraz enzymów, które wspomagają metabolizm roślin,
- bierze udział w syntezie oleju w takich uprawach słonecznika, czy rzepaku,
- w roślinach strączkowych poprawia wiązanie azotu,
- w zbożach wspomaga wigor i rozwój ziarna,
- w warzywach wspomaga aromat i trwałość.
Objawy niedoboru siarki
Pierwszym objawem, po którym możemy rozpoznać, że roślinom brakuje siarki, jest jasnozielone lub żółte przebarwienie liści. Najczęściej w pierwszej kolejności zauważane na starszych liściach przy jednoczesnym niedoborze azotu.
Dodatkowo roślina, która wykazuje brak tego pierwiastka, ma zahamowany wzrost i jest bardziej podatna na choroby, wirusy oraz atak ze strony szkodników.
- Niedobór siarki zboża: żółknięcie blaszek liściowych na całej powierzchni lub w formie delikatnej mozaiki, często placami na polu, w miejscach o przepuszczalnej glebie.
- Niedobór siarki rzepak: żółknięcie brzegów liści, później marmurkowatość. Na kwiatach rzepaku objawia się jasnożółtym kolorem płatków, brakiem zapylenia i odrzucaniem zawiązków łuszczyn.
- Niedobór siarki kukurydza: blade liście, zahamowanie wzrostu, niekiedy widoczna chloroza.
O przyczynach niedoboru siarki przeczytasz TUTAJ
Nawozy siarkowe
Siarka w nawozach może być stosowana w różnych formach:
- Siarczan amonu (21-0-0-24S)
- Superfosfat pojedynczy (SSP)
- Siarka elementarna
- Gips (CaSO₄)
- Polisulfany i tiosiarcany
Patrycja Bernat
Źrodło: fao/greengubregroup
Fot: Daleszyński
