StoryEditor

Nawozy siarkowe – jakie są rodzaje i po co siarka roślinie?

Azot, fosfor i potas uważane są za najważniejsze składniki w odżywianiu roślin. Jednak od pewnego czasu siarka, uznawana jest za ten ważny czwarty element w nawożeniu. Jaka jest jej rola i w jakich nawozach ją znajdziemy?

22.08.2025., 19:00h

Rola siarki w odżywianiu upraw

Siarka coraz częściej uznawana jest za jeden z ważniejszych składników w odżywianiu roślin. Jej rola jest dość szeroka, a objawy niedoborów mogą nieść poważne konsekwencje dla powodzenia uprawy.

Siarka w żywieniu jest:

  • niezbędna dla aminokwasów,
  • odgrywa kluczową rolę w syntezie białek,
  • tworzeniu chlorofilu,
  • jest niezbędna dla witamin oraz enzymów, które wspomagają metabolizm roślin,
  • bierze udział w syntezie oleju w takich uprawach słonecznika, czy rzepaku,
  • w roślinach strączkowych poprawia wiązanie azotu, 
  • w zbożach wspomaga wigor i rozwój ziarna,
  • w warzywach wspomaga aromat i trwałość. 

Objawy niedoboru siarki

Pierwszym objawem, po którym możemy rozpoznać, że roślinom brakuje siarki, jest jasnozielone lub żółte przebarwienie liści. Najczęściej w pierwszej kolejności zauważane na starszych liściach przy jednoczesnym niedoborze azotu.

Dodatkowo roślina, która wykazuje brak tego pierwiastka, ma zahamowany wzrost i jest bardziej podatna na choroby, wirusy oraz atak ze strony szkodników.

  • Niedobór siarki zboża: żółknięcie blaszek liściowych na całej powierzchni lub w formie delikatnej mozaiki, często placami na polu, w miejscach o przepuszczalnej glebie.
  • Niedobór siarki rzepak: żółknięcie brzegów liści, później marmurkowatość. Na kwiatach rzepaku objawia się jasnożółtym kolorem płatków, brakiem zapylenia i odrzucaniem zawiązków łuszczyn.
  • Niedobór siarki kukurydza: blade liście, zahamowanie wzrostu, niekiedy widoczna chloroza.

O przyczynach niedoboru siarki przeczytasz TUTAJ

Nawozy siarkowe

Siarka w nawozach może być stosowana w różnych formach:

  • Siarczan amonu (21-0-0-24S)
  • Superfosfat pojedynczy (SSP) 
  • Siarka elementarna 
  • Gips (CaSO₄)
  • Polisulfany i tiosiarcany

image

Objawy i przyczyny niedoboru potasu w zbożach

Patrycja Bernat

Źrodło: fao/greengubregroup

Fot: Daleszyński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 05:30