StoryEditor

Agnieszka Maliszewska: jak uzyskać certyfikat „bez GMO”?

Z wywiadu z Agnieszką Maliszewską, dyrektor PIM dowiesz się jakie są koszty, od czego zależą oraz jakie są wymagania nowego standardu „Wolne od GMO”, jak uzyskać certyfikat "bez GMO" oraz kto będzie go respektował. Sprawdź szczegóły!
02.04.2019., 13:04h
Podczas rozmowy z Agnieszką Maliszewską z Polskiej Izby Mleka zapytaliśmy o szczegóły nowego standardu „Wolne od GMO” oraz certyfikatu „Bez GMO”, który został uruchomiony w ubiegłym tygodniu. Pisaliśmy o nim TUTAJ
  
Dorota Kolasińska: Do czego właściwie przydaje się certyfikat „Bez GMO”?
Agnieszka Maliszewska: Zgodnie z zasadami i przepisami, aby móc umieścić dane oświadczenie czy treść na opakowaniu produktu spożywczego należy potwierdzić, że wszystkie czynniki zostały prawidłowo wdrożone. Certyfikat „Bez GMO”  jest niezależną oceną realizowaną przez kompetentną i międzynarodową  jednostkę certyfikującą TÜV SÜD Polska. Certyfikacja pozwala określić, że wymagania zostały realizowane i potwierdzone przez niezależną jednostkę. 

D.K.: Czy certyfikat „Bez GMO” będzie respektowany zarówno w Polsce, w UE i krajach trzecich?  
A.M.: Celem standardu PIM „Bez GMO” jest promocja najlepszych praktyk w 
zakresie produkcji wyrobów wolnych od GMO. Obecnie Polska Izba Mleka skupia się na promocji, rozszerzeniu oraz umacnianiu pozycji standardu jako wiodącego krajowego standardu w obszarze non-GMO. Jednym z celów...
Pozostało 80% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 20:35