Reklama zniknie za 11 sekund

Topagrar.plZaloguj
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Eksport mięsa z Polski: sprzedaż spadła, wartość wzrosła

Obrazek

Biuro Analiz KOWR podsumowało eksport polskich produktów rolno-spożywczych od stycznia do listopada 2021 r. Wartość eksportu mięsa z Polski wzrosła, ale spadł wolumen sprzedaży. Czego sprzedaliśmy najwięcej i dokąd?

Aneta Lewandowska1 lutego 2022, 14:32

Wyższa wartość eksportu mięsa

Eksport mięsa, przetworów mięsnych i żywca w okresie od stycznia do listopada 2021 r. przyniósł zyski o 8% wyższe niż rok wcześniej. Przychody ze sprzedaży wyniosły 6,3 mld EUR, co stanowi 19% wartości całego eksportu rolno-spożywczego z Polski.

Co przynosi największe zyski ze sprzedaży za granicę? Przoduje:

  • mięso drobiowe 39%, wartość 2,5 mld EUR,

  • przetwory mięsne 24%, wartość 1,5 mld EUR,

  • wołowina 23%, wartość 1,4 mld EUR,

  • wieprzowina 11%, wartość 0,7 mld EUR.

Pozostałe produkty tylko nieznacznie przyczyniły się do wartości eksportu: żywiec stanowił 2% a pozostałe gatunki mięs 1%.

Eksport drobiu nadal na prowadzeniu

W ciągu jedenastu miesięcy ubiegłego roku za granicę sprzedano 1,34 mln ton mięsa drobiowego, niewiele mniej (2%), niż rok wcześniej. Tymczasem wartość eksportu wyniosła 2,5 mld EUR i była o 13% wyższa niż przed rokiem, co wynika z lepszych cen, niż te oferowane w 2020 r.  

Kto kupuje polski drób?

Największym odbiorcą polskiego mięsa drobiowego jest Unia Europejska, odpowiadając za odbiór 64% drobiu – 855 tys. ton. Sprzedajemy też sporo poza granice UE.

  • Niemcy 224 tys. ton – 17%,

  • Holandia 130 tys. ton – 10%,

  • Francja 109 tys. ton – 8%,

  • Czechy 65 tys. ton – 5%,

  • Wielka Brytania 130 tys. ton – 10%,

  • Ukraina 91 tys. ton – 7%,

  • Ghana 67 tys. ton – 5%,

  • Demokratyczna Republika Konga 47 tys. ton – 3%.

Sprzedaż mięsa wołowego

Eksport wołowiny spadł o 3% w okresie styczeń–listopad 2021 r. w porównaniu z analogicznym okresem rok wcześniej, osiągając 342 tys. ton mięsa. Podobnie jak w kategorii mięsa drobiowego, wołowina podrożała, więc mimo obniżonego wolumenu sprzedaży, wartość eksportu wzrosła do 1,4 mld EUR (o 12%), głównie do krajów UE-27 (85%)

Dokąd trafia polska wołowina?

Głównym importerem mięsa wołowego jest UE i odbiera 85% polskiej wołowiny. Najważniejszymi obiorcami są:

  • Włochy 68 tys. ton – 20%,

  • Niemcy 63 tys. ton – 19%,

  • Niderlandy 30 tys. ton – 9%,

  • Hiszpania 22 tys. ton – 6%,

  • Francja 21 tys. ton – 6%,

  • Wielka Brytania 17 tys. ton – 5%,

  • Izrael 11 tys. ton – 3%,

  • Japonia 8 tys. ton – 3%.

Ile wieprzowiny sprzedaliśmy?

W przeciwieństwie do poprzednich kategorii mięs, wolumen eksportu wieprzowiny wzrósł rok do roku o 5% do 379 tys. ton, jednak w tym przypadku wartość eksportu zmalała ze względu na spadki cen od początku 2021 r. Na eksporcie wieprzowiny zarobiono 695 mln EUR, czyli o 3% mniej, niż w 2020 r.

Dokąd jedzie wieprzowina?

Mięso wieprzowe z Polski trafiło do takich krajów, jak:

  • Słowacja 34 tys. ton – 9%,

  • Niemcy 33 tys. ton – 9%,

  • Włochy 28 tys. ton – 7%,

  • Czechy 25 tys. ton – 7%,

  • USA 24 tys. ton – 6%,

  • Wielka Brytania 21 tys. ton – 6%,

  • Hongkong 18 tys. ton – 5%,

  • Wietnam 16 tys. ton – 4%.


oprac. al na podst. BAiS KOWR

fot. pixabay


Picture of the author
Autor Artykułu:Aneta Lewandowska
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy