Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Bydło>Aktualności branżowe>

Francja: monitoring w rzeźniach oceniany pozytywnie

Obrazek

Uczestnicy eksperymentu dotyczącego nadzoru wideo w rzeźniach ocenili system jako „przydatny i praktyczny”. Nacisk położono na kontrolę wewnętrzną i monitorowanie zwierząt. Do czego to się przydaje?

Dorota Kolasińska1 czerwca 2022, 19:37

We Francji z pozytywnymi wynikami zakończył się eksperyment dotyczący monitoringu w rzeźniach. Według raportu końcowego opublikowanego niedawno przez Generalną Radę ds. Wyżywienia, Rolnictwa i Spraw Wiejskich (CGAAER), wszyscy uczestnicy procesu chcą pozostać przy nadzorze wideo. Początkowo podchodzono do tego pomysłu sceptycznie.

Według raportu w programie wzięło udział tylko pięć firm. Położono szczególny nacisk na kontrolę wewnętrzną i monitorowanie zwierząt, na przykład pod kątem skuteczności ogłuszania. Monitoring rejestrował ubój i wykrwawianie.

Zwiększenie wydajności i spełnienie wymagań klienta

Według CGAAER zastosowanie systemów wideo w rzeźniach ma ogromny potencjał. Materiały będzie można wykorzystywać do szkoleń pracowników i spełnić oczekiwania konsumentów, którzy oczekują, że zwierzęta nie doznają podczas uboju niepotrzebnego bólu, a proces odbywa się szybko. Materiały można także wykorzystać do przeciwdziałania oskarżeniom organizacji prozwierzęcych , które udostępniają swoje nagrania. Niestety system ma wady – jest dość drogi, a poza tym magazynowanie materiałów zajmuje sporo miejsca na dysku. Zaleca się aby nagrywać w trybie ciągłym – od czasu przybycia zwierząt do ich uboju i wykrwawiania. O eksperymentalnym wprowadzeniu monitoringu wideo w rzeźniach postanowiono w ramach pierwszej ustawy wzmacniającej producentów w 2018 roku.

W Polsce od dłuższego czasu mówi się, że monitoring powinien być wprowadzony obowiązkowo. Miałby obejmować środki transportu, rampy i pomieszczenia w ubojni, cały proces uboju, ale również klasyfikację tuszy. Można wówczas byłoby sprawdzić każdą nieprawidłowość – bezpieczeństwo zwierząt i pracowników, skupowanie „leżaków” czy oszustwa podczas klasyfikacji tusz.

Oprac. dkol na podst. topagrar.com

Fot. Envato Elements



Picture of the author
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska
Pozostałe artykuły tego autora

Masz pytanie lub temat?Napisz do autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)