StoryEditor

Utrzymuje się spadek cen przetworów mlecznych

W listopadzie br. indeks cen żywności FAO wyniósł 192,6 pkt, jest to najniższy poziom notowany od września 2010 r. Indeks ten spadał systematycznie od 8 miesięcy, tak długotrwałą tendencję notowano pod koniec lat 90.        
19.12.2014., 19:12h

Indeks cen żywności określa miesięczne zmiany międzynarodowych cen produktów spożywczych.  Obliczany jest na podstawie średnich cen nabiału, olejów roślinnych, mięs, zbóż, cukru, uwzględniając jednocześnie udział tych produktów w eksporcie w latach 2002–2004. Obliczany jest także indeks przetworów mlecznych FAO na podstawie cen masła, odtłuszczonego mleka w proszku, pełnego mleka w proszku oraz serów. Indeks ten w listopadzie br. był o 3,37% niższy od wartości z października br., wyniósł 178,1 pkt.  Wskaźnik z listopada br.  był 29,17% niższy niż w tym samym miesiącu 2013 r. W ciągu 11 miesięcy br. średni indeks przetworów mlecznych FAO wyniósł 228,68 punktu i był o 5,09% niższy niż w tym samym okresie 2013 r.  Źródło: Fammu (les)

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. październik 2024 02:33