StoryEditor

W UE ceny mleka nieco wzrosły

We wrześniu br. średnie notowania cen skupu mleka w krajach Unii Europejskiej lekko drgnęły w górę.  Czy to oznacza, że od tej pory będzie już tylko lepiej? 
09.11.2015., 15:11h

Na europejskim rynku mleka zarysowała się stabilizacja: we wrześniu ceny skupu mleka lekko wzrosły do poziomu 29,9 euro/100 kg (125,58 zł/100 kg). Jest to wzrost o 0,6% w odniesieniu do średniej ceny w sierpniu br. W porównaniu do cen z września 2014 roku ceny surowca są o 17,9% niższe. W Niemczech średnia cena mleka wyniosła 28,38 euro/100 kg (119,19 zł/100 kg). Notowania najważniejszych produktów mleczarskich kształtowały się różnie. W pierwszym tygodniu listopada średnia cena masła wyniosła 298 euro/100 kg, a za odłuszczone mleko pełne (OMP) płaco przeciętnie 179 euro/100 kg i było to mniej odpowiednio o ok. 0,6% i 1% niż tydzień wcześniej. Ponadto staniał ser Gouda i serwatka w proszku. Ceny pozostałych produktów wzrosły. Pełne mleko w proszku (OMP) zdrożało o 1,4% do poziomu 245 euro/100 kg ( 1029 zł/100 kg). Więcej można było otrzymać za sery, Cheddar zyskał na wartości 1%, Emmentaler 1,2%, a Edamer zdrożał o 0,7%. Według GUS średnia cena skupu mleka wyniosła w Polsce we wrześniu br. 108,78 zł/100 kg i była wyższa o 0,9% niż miesiąc wcześniej. Przerwanie tendencji spadkowej cen jest pocieszające, ale za wcześnie mówić o zakończeniu się niekorzystnej koniunktury w mleczarstwie.  Top agar/AgE (opr. les), fot. Lesiakowski

Ryszard Lesiakowski
Autor Artykułu:Ryszard Lesiakowski
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. kwiecień 2024 10:20