StoryEditor

Metody zwalczania szkodników magazynowych. Jak chronić przechowywane zboże?

Szkodniki magazynowe, mimo postępu w technologii przechowywania, potrafią rocznie zniszczyć nawet 10% światowych zbiorów zbóż. Jak chronić magazynowe zboże?

25.06.2025., 08:00h

Szkodniki magazynowe, a bezpieczeństwo żywnościowe

Jednym z większych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie są szkodniki magazynowe. Niestety nawet pomimo postępu w technologii przechowywania, rocznie odpowiadają za od 8 do 10% strat w światowych zbiorach zbóż.

W Polsce, jak czytamy na stronie WIR, szkodniki magazynowe odpowiadają za straty rzędu 5% magazynowanego ziarna.

Od 2014 roku, zgodnie z przepisami obowiazującymi w Unii Europejskiej, obowiązkiem wszystkim profesjonalnych użytkowników środków ochrony roslin, jest zastosowanie zasad integrowanej ochrony i dotyczy to również magazynów. 

Ochrona przed szkodnikami magazynowami

Podstawą skutecznej ochrony jest zapobieganie. Kluczowe więc są:

  • higiena magazynów i urządzeń,
  • czyszczenie i suszenie ziarna,
  • monitorowanie obecności szkodników,
  • stosowanie odmian odpornych.

Jak wykryć szkodniki z ziarnie?

Jedną z metod wykrywania szkodników jest obserwacja wzrokowa oraz przesiewanie ziarna przez sita, z oczkami wielkości 2 mm lub 1 mm dla roztoczy. 

Zobacz także: Askochytoza panoszy się na grochu. Czy można ją jeszcze zwalczać?

- Ukryte stadia szkodników, np. larwy wołków wewnątrz ziarniaków, można wykrywać metodą barwienia (kwaśna fuksyna), flotacji lub hodowli próbki w cieplarce. Najmniej pracochłonną metodą są pułapki feromonowe, lepowe i podłogowe.

Metody niechemiczne

  • Higiena – czyszczenie pomieszczeń i sprzętu to podstawa. Należy usunąć resztki ziarna, kurz i pajęczyny, które są siedliskiem szkodników.
  • Kontrolowane warunki przechowywania – suszenie i chłodzenie ziarna (poniżej 10°C) znacznie wydłuża czas jego bezpiecznego składowania. Przewietrzanie zapobiega wzrostowi temperatury i wilgotności w masie ziarna.
  • Kontrolowana atmosfera – redukcja tlenu do poziomu <1% (azot) lub poniżej 8% (CO₂) prowadzi do śmierci szkodników po 2–3 tygodniach.
  • Temperatura – zamrażanie (–15°C) lub podgrzewanie (>50°C) powoduje szybką śmierć szkodników, ale jest stosowane głównie na małą skalę.
  • Metody fizyczne i biologiczne – promieniowanie UV, dźwięk, pułapki, czy wrogowie naturalni (np. pasożyty) mają ograniczone zastosowanie, ale wspomagają ochronę.

Chemiczne metody 

  • Fumigacja – najbardziej skuteczna metoda zwalczania ukrytych stadiów szkodników. Fosforowodór aplikowany w formie tabletek w pryzmie ziarna działa nawet na jaja i larwy wewnątrz ziarna. Wymaga odpowiedniego uszczelnienia magazynu i kwalifikacji (uprawnień) operatora.
  • Dezynsekcja powierzchni magazynowych – stosuje się insektycydy kontaktowe (np. pirymifos metylowy) w formie oprysku lub świec dymnych. Te drugie skutecznie penetrują trudno dostępne zakamarki.
  • Opryskiwanie ziarna – wykonywane podczas transportu ziarna, np. na taśmie. Niedopuszczalne jest opryskiwanie gotowych pryzm!
  • Monitoring i próg szkodliwości – decyzje o zabiegach opiera się na liczebności szkodników (np. 2 owady/kg ziarna). Dzięki temu można uniknąć niepotrzebnych zabiegów i ograniczyć ryzyko odporności.

Patrycja Bernat

oprac. na podst. WIR

Fot: Tomasz Czubiński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 18:58