Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Jesteś w strefie Premium

Mleko z siana i super sery

Obrazek

Nawet małe 15-sto hektarowe gospodarstwo w Austrii daje przyzwoity dochód dla rodziny. Trzeba tylko mieć pomysł i zapał, by zrobić coś, co niektórym wydaje się niemożliwe.

Karol Bujoczek26 maja 2018, 08:00
Kieliszek domowej nalewki na serdeczne powitanie - tak przyjęli nas na swoim gospodarstwie Gertraud i Joseph Oberascher w Bad Vigaun pod Salzburgiem. Jak to w Austrii, króluje tu obstler czyli wódka zrobiona z owoców. Próbujemy też wiliamsa – wódeczki właśnie z tej odmiany gruszek i jeszcze coś ekstra. – A to jest nalewka z młodych odrostów sosny, ale zbierana z wysokich drzew. Trzeba się po nie wspiąć i zerwać. Potem je rozdrabniamy, zalewamy winiakiem i zostawiamy w dębowych beczkach, by dojrzała – zdradza Joseph recepturę. I faktycznie smak był przedni.
Sery marki własnej
Joseph i Gertraud Oberrascher spod Salzburga mieli odwagę i postawili na przetwórstwo i sprzedaż prosto do klienta. Jeszcze dwa lata temu Joseph był klasycznym dwuzawodowcem. W Austrii na 160 tys. gospodarstw prawie ¾ to właśnie dwuzawodowcy.

– Dzięki pasji mojej żony do serów udało nam się rozwinąć przetwórstwo mleka i wypracować własną markę – z dumą opowiada Joseph. To właśnie Gertraud przerabiała część mleka od 15 krów rasy simentaler na sery czy masło, jak to wciąż u nas czyni wiele gospodyń, reszta szła do mleczarni. Ale w 2012 roku postanowili zrobić większy krok do przodu i zainwestować w serowarnię połączoną ze sklepem i miejscem do degustacji. Można usiąść w środku gustownego alpejskiego domku, albo na tarasie. My mieliśmy szczęście do świetnej pogody. Te parę kropli deszczu spadły wcześniej w Salzburgu. Siedzimy zatem na tarasie i słuchamy doświadczeń Austriaków w rozwoju sprzedaży bezpośredniej.

Wcześniej mieliśmy okazję spotkać Josepha na targowisku Schrannenmarkt w centrum miasta. Co czwartek prawie 170 rolników, drobnych przetwórców oferuje swoje produkty – a jest komu, bo od 6.00 do 13.00 przewija się od 3 do 5 tysięcy ludzi. Rozmawialiśmy krótko, bo miejsce na targowisku wszyscy muszą sprawnie opuścić i nie blokować sprzątania. Za pół godziny turyści już nie znajdą śladów wielkiego targowiska. Na miejsce na targu trzeba czekać aż 10 lat, wszystko zajęte. Joseph sprzedaje bezpośrednio ze swojego sklepu na kółkach. W ciągu tygodnia jest na kilku różnych targowiskach w okolicy.
Produkty regionalne mają wzięcie
– Regionalne produkty prosto od rolnika są na topie. Nie jesteśmy w stanie sprostać wszystkim zamówieniom – mówi Guenther Kronberger, prezes Verein der Salzburger Direktvermakter, organizacji wspierającej rolników zajmujących się promowaniem sprzedaży bezpośredniej. Związek skupia dziś 170 rolników zajmujących się przetwórstwem i sprzedażą bezpośrednią. Jednym z większych sukcesów jest przekonanie szefów dużych sieci handlowych do tego, by w swoich sklepach uruchomili regały z produktami regionalnymi i oferowali produkty rolników. – Dzięki temu, że mamy związek możemy rozmawiać bezpośrednio z szefami sieci, a nie tylko z pracownikami – podkreśla, szef związku. I to się udaje, bo teraz wszyscy chcą mieć regionalne produkty. Nawet politycy je wspierają bo chętnie fotografują się w tym klimacie. Trend jest tak powszechny, że próbują się pod niego podczepić sieci marketów i swoje reklamy realizują w regionalnym klimacie.
Organizacja wspiera i promuje
Związek doradza wszystkim chętnym, jak wejść w przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednią. Okazuje się, że trzeba spełnić wymogi weterynaryjne i dla związku jest to nieustająca dyskusja. – Oni podnoszą wymogi, a my przekonujemy urzędników do zachowania zdrowego rozsądku i jakoś się nam to udaje – wyjaśnia Guenther (w Austrii szybko przechodzi się na ty). Regionalne władze też widzą w tym szansę, zwłaszcza w tak obleganym przez turystów regionie jakim jest Salzkammergut, którego stolicą jest Salzburg. W trakcie zwiedzania mijaliśmy się z turystami z wszystkich kontynentów. A każdy jak już przyjedzie, to chce nie tylko zobaczyć dom Mozarta, ale spróbować też lokalnych specjałów. My też… Specjalnie dla naszej grupy Joseph musiał otworzyć ladę sklepu. Ciekawe czy te sery dowieziemy do kraju.     kb, fot. Bujoczek, Popiel


1 z 13
Przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednia są pracą czasochłonną, ale pozwala zdecydowanie poprawić dochód. Sami zrobiliśmy tam zakupy, by spróbować specjałów z nadzieją zabrania ich do kraju.

Przetwórstwo i sprzedaż bezpośrednia są pracą czasochłonną, ale pozwala zdecydowanie poprawić dochód. Sami zrobiliśmy tam zakupy, by spróbować specjałów z nadzieją zabrania ich do kraju.

2 z 13
My „prost” a Austriacy „na zdrowie” - w takim klimacie to aż uciecha rozmawiać.

My „prost” a Austriacy „na zdrowie” - w takim klimacie to aż uciecha rozmawiać.

3 z 13
Guenther Kronnenberg opowiadał, jak Austriacy wspierają lokalnych rolników. W jednym z miast powiat sfinansował małą rzeźnię, by młodych uczyć zawodu rzeźnika, a rolnikom dać szansę na ubój usługowy.

Guenther Kronnenberg opowiadał, jak Austriacy wspierają lokalnych rolników. W jednym z miast powiat sfinansował małą rzeźnię, by młodych uczyć zawodu rzeźnika, a rolnikom dać szansę na ubój usługowy.

4 z 13
Otwarte rozmowy i wymiana doświadczeń. Okazuje się, że klimat do sprzedaży bezpośredniej w Salzkammergut jest bardzo przyjazny, a zapotrzebowanie na produkty duże.

Otwarte rozmowy i wymiana doświadczeń. Okazuje się, że klimat do sprzedaży bezpośredniej w Salzkammergut jest bardzo przyjazny, a zapotrzebowanie na produkty duże.

5 z 13
Krowy są żywione wyłącznie sianem lub trawą latem. W dniu naszej wizyty dostały siano, bo za bardzo padało na skoszenie trawy.

Krowy są żywione wyłącznie sianem lub trawą latem. W dniu naszej wizyty dostały siano, bo za bardzo padało na skoszenie trawy.

6 z 13
Krowy rasy fleckvieh – simentalskiej – dają od 6 do 7 tys. litrów mleka rocznie. W Austrii nawet małe obory są wolnostanowiskowe.  Obowiązuje zakaz trzymania krów na uwięzi.

Krowy rasy fleckvieh – simentalskiej – dają od 6 do 7 tys. litrów mleka rocznie. W Austrii nawet małe obory są wolnostanowiskowe. Obowiązuje zakaz trzymania krów na uwięzi.

7 z 13
Trawa i siano są podstawą żywienia krów utrzymywanych w małej oborze wolnostanowiskowej.

Trawa i siano są podstawą żywienia krów utrzymywanych w małej oborze wolnostanowiskowej.

8 z 13
Ależ się ustawiła kolejka…

Ależ się ustawiła kolejka…

9 z 13
Pamiątkowe zdjęcie przed gustownym sklepikiem w stylu alpejskim. W jego piwnicy mieści się serowarnia i  dojrzewalnia serów.

Pamiątkowe zdjęcie przed gustownym sklepikiem w stylu alpejskim. W jego piwnicy mieści się serowarnia i dojrzewalnia serów.

10 z 13
Mieliśmy okazję zobaczyć rynek Schrannenmarkt, na którym rolnicy sprzedają swoje wyroby. Placowe to ok. 25-30 euro za średniej wielkości auto z ladą.

Mieliśmy okazję zobaczyć rynek Schrannenmarkt, na którym rolnicy sprzedają swoje wyroby. Placowe to ok. 25-30 euro za średniej wielkości auto z ladą.

11 z 13
Na rynku w Salzburgu co czwartek swoje produkty oferują rolnicy, przetwórcy, ale też handlarze.

Na rynku w Salzburgu co czwartek swoje produkty oferują rolnicy, przetwórcy, ale też handlarze.

12 z 13
Produkty prosto z gospodarstwa są oznakowane specjalnym znakiem, gwarantującym pochodzenie.

Produkty prosto z gospodarstwa są oznakowane specjalnym znakiem, gwarantującym pochodzenie.

13 z 13
Salzburg to szczególnej urody miasto, miejsce narodzin i twórczości Mozarta, które odwiedzają turyści z całego świata. Czytelnicy top agrar Polska też tam zagościli!

Salzburg to szczególnej urody miasto, miejsce narodzin i twórczości Mozarta, które odwiedzają turyści z całego świata. Czytelnicy top agrar Polska też tam zagościli!

Picture of the author
Autor Artykułu:Karol Bujoczek
Pozostałe artykuły tego autora

Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)