StoryEditor

Resztki pożniwne to nie tylko składniki pokarmowe

Pozostawienie resztek pożniwnych na polu pozwala w krótkim czasie poprawić jego zasobność, stworzyć korzystne warunki glebowe i zachować w podłożu więcej wilgoci dla roślin.
19.10.2016., 15:10h

Dwa ostatnie sezony wegetacyjne pokazały, jak ważna dla prawidłowego rozwoju, a ostatecznie wielkości i jakości plonu, jest woda. Jej większe nagromadzenie w glebie można osiągnąć, m.in dzięki pozostawieniu na polu resztek pożniwnych. Wielu rolników, mając w pamięci suszę 2015 roku stosowało mulcz, co pozwoliło uzyskać wyższe plony buraka cukrowego i kukurydzy. Korzyści wynikające z pozostawienia na polu resztek pożniwnych to także:

  •  ochrona gleby przed erozją wietrzną i wodną;
  •  ograniczanie przemieszczania się drobnych frakcji gleby w głąb profilu, dzięki czemu zmniejsza się zagęszczenie gleby;
  •  osłona gleby przed słońcem, dzięki czemu zmniejsza się w sezonie utratę wody na skutek parowania;
  •  zacienienie gleby, zapobiegające jej nadmiernemu nagrzewaniu się, co sprzyja rozwojowi korzeni, m.in. w upalnych latach;
  •  utrzymanie wilgoci i chłodniejszego podłoża, co stwarza przyjazne środowisko dla rozwoju mikroorganizmów, przetwarzających resztki pożniwne w składniki pokarmowe.

Więcej nt. zalet pozostawienia na polu resztek pożniwnych dla całego płodozmianu przeczytasz w listopadowym wydaniu „top agrar Polska” od str. 68.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 09:41