StoryEditor

Bez próchnicy nie ma plonu

  Zawartość próchnicy jest  w dużej mierze wyznacznikiem jakości gleby, dlatego wpływa na plony. Dzięki niej zwiększa się także odporność roślin na suszę. Jej zawartość w glebie można zwiększyć m.in. przez uprawę roślin motylkowatych.
19.02.2016., 15:02h

 Próchnica jest wyznacznikiem jakości gleby. Wpływa ona na jej właściwości fizyczne (pojemność wodną, porowatość, tworzenie struktury gruzełkowatej), a także na zdolności sorpcyjne. Jest także źródłem składników pokarmowych i jednocześnie przyczynia się do ich uwalniania. Dlatego też ma znaczny wpływ na plonowanie uprawianych roślin. Zawartość próchnicy w glebie nie jest  jednak stała i można na nią wpływać poprzez agrotechnikę, m.in. uprawę międzyplonów. Warto zatem jeszcze na przedwiośniu zastanowić się nad wprowadzeniem do płodozmianu, np. roślin motylkowatych, które sprzyjają tworzeniu próchnicy.

Próchnica nierówna próchnicy: Bardzo ważną kwestią jest jakość próchnicy. Wyróżniamy dwa jej rodzaje: trwałą oraz odżywczą – łatwiej podlegającą procesom mineralizacji, tzn. przemianom związków organicznych w mineralne.  mwal

Więcej przeczytasz w marcowym numerze „top agrar Polska” od str. 114.

Nie masz jeszcze prenumeraty? Możesz ją zamówić korzystając z tego FORMULARZA.

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 08:33