StoryEditor

Czy na posiadanie zbiornika na paliwo wymagane jest pozwolenie?

Z praktyki i dotychczasowego orzecznictwa sądów wynika, że na posadowienie zbiornika na paliwo wymagane jest pozwolenie na budowę.
15.04.2019., 11:04h
Postęp technologiczny najprawdopodobniej wyprzedził nienadążające za życiem przepisy Prawa budowlanego. Tak wynika z zapisów art. 29 i 30 tej ustawy, dotychczasowego orzecznictwa w tej sprawie i przykładu naszego Czytelnika, który próbował zrealizować unijną inwestycję w gospodarstwie. Sprawa dotyczy posadowienia na podwórzu dwupłaszczowego zbiornika na paliwo o pojemności 2500 l. Rolnik musiał dopełnić wszelkich formalności budowlanych, gdyż zażądała tego od niego ARiMR w ramach zatwierdzenia jego wniosku o wsparcie. Nasz rozmówca, ze względu na jeszcze inne inwestycje budowlane w gospodarstwie, na które wymagana jest zgoda starostwa, stanowczo zabronił podawania wszelkich swoich danych osobowych. Możemy jedynie napisać, że nasz bohater mieszka w południowej części kraju.


Przenośne Urządzenie

Nasz rozmówca w 2018 r. złożył do Agencji wniosek na modernizację gospodarstw. Jednym z jego planowanych zakupów ze wsparciem miał być ów dwupłaszczyznowy zbiornik, spełniający wszelkie wymogi bezpieczeństwa i dbałości o środowisko.

– Firmy dostarczające olej napędowy już wtedy odmawiały dostawy do gospodarstwa powyżej 500 l,...
Pozostało 67% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 14:42