StoryEditor

Polacy rezygnują z mleka i śmietany?

Polacy coraz rzadziej sięgają po mleko i śmietanę. Z badań przeprowadzonych przez GUS wynika, że spożycie tych produktów w ubiegłym roku spadło 0,5%. Czy ten trend będzie się pogłębiał w kolejnych latach?
26.10.2015., 11:10h

W skali roku konsumpcja mleka w 2014 r. spadła do 205 l w przeliczeniu na osobę. W gospodarstwach domowych większy był też spadek produktów mleczarskich. Przeciętnie każdy Polak zjadł (lub wypił) o 2,4% mniej mleka i jego przetworów niż rok wcześniej. Mleko i śmietana cieszyły się o 2,7% mniejszym „wzięciem” niż w 2013 r. Średnio na miesiąc każdy z nas wypił około 3,26 l mleka i 0,36 l śmietany. Skąd taki trend? Analitycy zwracają uwagę na fakt, że w analizowanym roku ceny detaliczne mleka wzrosły o 5% podczas, gdy ceny żywności i napojów bezalkoholowych spadły o 0,9%.

Niezależnie jednak od tych cenowych trendów, w 2014 r. znacząco spadło spożycie jogurtów. Konsumenci sięgają po nie coraz rzadziej już od trzech lat. Jeszcze gorzej wypadają twarogi – tych spożycie w skali roku spadło o 2,3%, czyli o ponad 0,4 kg na głowę. Wzrosło natomiast spożycie serów dojrzewających i topionych o 2,6%, czyli o 0,3 kg i to mimo dużego wzrostu ich cen (o ponad 4%).

Czy niechęć Polaków do mleka i śmietany będzie się pogłębiać? Możliwe, że nie. Ekonomiści zwracają uwagę na fakt, że średnie dochody konsumentów rosną, a notowane w tym roku obniżki cen mleka i produktów mleczarskich raczej sprawiają, że kupujący częściej sięgają po nie w sklepie. Dlatego można z dużym prawdopodobieństwem oczekiwać, że spożycie ich w 2015 r. będzie odnotowane na wyższym poziomie. Będzie to dotyczyło nie tylko mleka i śmietany, ale także wspomnianych wcześniej serów dojrzewających. Konkurencją dla tychże produktów może być tylko równolegle taniejące mięso i przetwory mięsne.  ag na podst. FAMMU/FAPA

Fot. K. Sierszeńska

Aleksandra Galus
Autor Artykułu:Aleksandra Galus

redaktor, specjalista ds. automatyzacji treści

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
17. maj 2024 10:00