StoryEditor

Przed branżą mięsną coraz większe wyzwania – twierdzi Magdalena Kowalewska, analityk BNP Paribas

Polska jest znaczącym producentem mięsa w Unii Europejskiej. W zeszłym roku nasz kraj był największym producentem drobiu, czwartym producentem wieprzowiny i siódmym producentem wołowiny w Unii Europejskiej.
25.02.2020., 10:02h

Branża mięsna ma istotny udział w polskim sektorze rolno-spożywczym. Przychody ogółem tej branży w 2018 roku wyniosły blisko 71 mld zł. Udział mięsa i podrobów jadalnych w wartości eksportu produktów rolno-spożywczych wyniósł wtedy 17% i był największy spośród wszystkich kategorii. Jak wynika z szacunków IERiGŻ, w 2018 roku w branży mięsnej funkcjonowało około 1155 przedsiębiorstw.

Trudne czasy dla branży mięsnej


W 2019 roku sytuacja na rynku mięsa w Polsce była dość burzliwa. Na rynku wołowiny zeszły rok rozpoczął się od tzw. afery leżakowej, związanej z wykryciem nieprawidłowości w jednym z zakładów mięsnych. Z kolei na rynku wieprzowiny ten okres charakteryzował się niskimi cenami skupu żywca, jednak na przełomie marca i kwietnia 2019 roku nastąpił ich silny wzrost. Skutkowało to znaczną poprawą opłacalności chowu trzody chlewnej. W obliczu wydarzeń, które miały miejsce na rynku mięsa czerwonego, można stwierdzić, że rynek drobiu charakteryzował się względną stabilnością.

Więcej przeczytasz na wiadomoscihandlowe.pl

Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktorka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 09:32